Leonard Cohen

Philippe Girard

€ 22,99

Concertobooks

Hardback

21-05-2021

dut

In herdruk

Wie niet horen wil

Nicci French

€ 22,99

Ambo|Anthos

Paperback / softback

13-05-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Nieuw

Het westelijk front

Nick Lloyd

€ 34,99

Hollands Diep

Paperback / softback

14-05-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Op de schouders van de natuur

Anne Sverdrup-Thygeson

€ 21,99

Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

Paperback / softback

29-04-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Nieuw

Heimwee naar morgen

Paul van Vliet

€ 19,99

Balans

Paperback / softback

07-05-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Nieuw

Tussen utopie en crisis

Frits Boterman

€ 55,00

De Arbeiderspers

Hardback

11-05-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis


alle nieuwe boeken

Komt u naar de winkel?

Dan ontvangt u gratis  'Weer open'  - Een bedankje van uw boekhandelaar. En de klassieker van Tonke Dragt 'De brief voor de koning' voor  slechts € 3.50.

Ronald Giphart schreef exclusief voor de boekhandel: 'Applaus - Liefde in tijden van corona'  € 7.50. De volledige opbrengst gaat naar uw boekhandelaar.

 

Frits Boterman

Tussen utopie en crisis

Het eerste echte overzichtswerk over de Nederlandse cultuur tijdens het interbellum

In dit boek analyseert Frits Boterman het culturele leven in Nederland tijdens het interbellum.

De huidige turbulente tijd roept steeds meer vergelijkingen op met de onzekere jaren twintig en dertig, die in Europa werden getekend door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en de opkomst van het fascisme. Hoewel de vergelijking deels terecht is, had het interbellum een heel eigen dynamiek en karakter.

Botermans hoofdthese is dat de 'oercatastrofe' van de Eerste Wereldoorlog ook in Nederland voor een crisis der zekerheden heeft gezorgd. Vervolgens laat hij zien hoe schrijvers, kunstenaars en intellectuelen naar een antwoord zochten op die crisis.

meer informatie

Recent verschenen Literatuur - de keuze van Douwes


Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuurprijs 2021

De roman Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021. Dat maakte de voorzitter van de jury, PvdA-politica Lilianne Ploumen, maandagavond bekend in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur

Cliënt E. Busken is de interne monoloog van een oude man, de titelfiguur, die, incontinent en bevend en vastgebonden in een rolstoel, opgesloten zit in een verzorgingstehuis. Hij zwijgt tegen zijn omgeving, die hem als kinds ziet. Vanbinnen, in zijn hoofd, vlamt de taal nog: formulerend kan hij tonen wat hij nog waard is.

meer informatie

Babs Gons

Doe het toch maar

In haar geëngageerde poëziebundel 'Doe het toch maar' weet Babs Gons de vinger op pijnlijke plekken te leggen door de wereld te bevragen en de plooien van het leven te laten zien. Gedichten die recht het hart en het hoofd in gaan om daar rond te zingen.

Of het nu gaat over vrouw-zijn, het slavernijverleden, afkomst, de liefde in al haar verscheidenheid, of de kwetsbare positie van de kunsten, al deze uiteenlopende thema's zijn onder één lemma te brengen: Het Leven zelf, in al zijn kleuren en facetten.

meer informatie

Jan Terlouw & Marjan Minnesma

Bezorgde brieven

Twee bondgenoten, twee stemmen die oproepen in actie te komen om de wereld van onze kinderen leefbaar te houden

In dit brievenboek beschrijven Marjan Minnesma en Jan Terlouw hun zorgen over de steeds snellere klimaatverandering, over de bedreigingen van de natuur en de mensheid.

Maar het zijn geen doemberichten die ze elkaar sturen. Met veel kennis van zaken komen ze met mogelijke en haalbare oplossingen, alternatieven die milieuvervuiling kunnen tegengaan, nieuwe energiebronnen, een andere aanpak van de problemen dan tot nu toe.
 

meer informatie

Recent verschenen Geschiedenis - de keuze van Douwes


Marcia Luyten

Maxima Zorreguieta - Moederland

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof? 

Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.

In Máxima Zorreguieta - Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland.

meer informatie

Pieter van Os & Arjen Ribbens

Tussen kunst en cash

Hoe geld de Nederlandse kunstwereld corrumpeert

De opmerkelijke waardestijging van de allerduurste kunst heeft de groeiende groep mondiaal opererende miljardairs een nieuw beleggingsvehikel verschaft, een alternatief voor goud, aandelen en bitcoins. De keerzijde is helder: hoe meer geld in de kunstwereld omgaat, hoe vaker lelijkheid de schoonheid verdringt.

Aan de hand van dertien spelers uit de kunstwereld laten de journalisten Pieter van Os en Arjen Ribbens zien hoe het patina van artistiek heldendom onder druk van het grote geld ook in Nederland een vrijbrief vormt voor schimmige deals, smoezelig gedrag en soms ronduit bedrog.

meer informatie

Martin Hendriksma

Aan zee

Van al onze landschappen houden we het meest van de kust. Het strand vormt een laatste plek waar jong en oud, arm en rijk elkaar tegen het lijf lopen.

Martin Hendriksma schetst hoe een onherbergzame zandwoestijn, voortdurend bedreigd door het water, kon uitgroeien tot favoriet oord van ontspanning. Lotgevallen van kleurrijke kustbewoners en historische gebeurtenissen smeedt hij aaneen tot een keten van zilte verhalen, die zich uitstrekt van Cadzand tot Rottumeroog.

meer informatie

25 Haagse kerken

Een lust voor het oog

Als geen ander bouwwerk bepalen kerken het beeld van een stad of een dorp. In Den Haag is dat niet anders.

Zeker de grote kerken met hun hoge torens vormen belangrijke bakens en oriëntatiepunten in de wijk. Minder zichtbaar maar net zo belangrijk is de binnenkant. Kosten noch moeite werden gespaard om de interieurs zo mooi mogelijk in te richten en zij vormen vaak een hoogtepunt in het oeuvre van een architect of kunstenaar.

Dat maken de 25 kerken in dit boek meer dan duidelijk. Auteur Botine Koopmans beschrijft op aansprekende wijze hun geschiedenis in chronologische volgorde. Leidend voor de keuze van de kerken was de gaafheid van het interieur. 

meer informatie

De keuze van uw boekverkoper Marijn


Jelle Gaemers

Willem Drees

Alom geroemd om zijn bekwaamheid als premier en gewaardeerd vanwege zijn eenvoud en integriteit, groeide Drees uit tot een van de groten uit de geschiedenis. Nog altijd vormt hij de maatstaf van staatsmanschap in de Nederlandse politiek. Maar er ontstond ook een sterk vertekend beeld van een even gemoedelijke als saaie 'Vader Drees' met zijn voorliefde voor mariakaakjes. 

In deze toegankelijke biografie maakt Jelle Gaemers korte metten met dergelijke mythen en misverstanden. Het resultaat is een scherp portret van Drees als strijdbaar socialist en daadkrachtig bestuurder. De levensbeschrijving is gebaseerd op de grote vijfdelige biografie die Gaemers samen met Hans Daalder schreef, waar nodig aangevuld met nieuwe gegevens uit onbekende bronnen, zoals de ultrageheime 'zuurkastnotulen' over de Greet Hofmans-affaire.

meer informatie

Lockdownverhalen over het theater van de literatuur

Leve de boekhandel!

Half december 2020 kwam de boekenwereld tot stilstand als gevolg van de lockdown. In een cruciale periode voor de boekhandel waren klanten opeens niet meer welkom. Het was voor lezers lange tijd niet meer mogelijk om de rijk gesorteerde boekhandels te bezoeken.

Ook auteurs van zich horen. Ontmoetingen met lezers bleven uit en nieuw werk dreigde onopgemerkt te blijven. De boekhandel is tenslotte het theater waarin lezer, schrijver en boekverkoper elkaar ontmoeten en hun verhalen met elkaar delen.

Spontaan stroopten 23 auteurs de mouwen op en schreven hun lockdownverhaal ter gelegenheid van de geleidelijke heropening van de boekhandels in Nederland.

meer informatie

Ramsey Nasr

De fundamenten

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. 

De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. 

meer informatie

Matthijs van Boxsel

De topografie van de Domheid

Iedere natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten vooral Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen.

Maar waarom zijn uitgerekend die steden, provincies en landen het doelwit van spot? Voor het antwoord maken we een omweg via denkbeeldige plaatsen waar de domkoppen zout zaaien, vissen verdrinken, wachten tot de rivier voorbij is gestroomd en de maan vangen in een muizenval.

meer informatie

Douwes selectie deze week nieuw te verschijnen boeken


J.J. Voskuil

Had je nog willen wandelen?

Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg.

Maar ook in de romans Bij nader inzien en Het Bureau laat Voskuil zijn alter ego Maarten Koning veelvuldig wandelen. Tussen de middag maakt Maarten meestal een wandeling over de grachten of een ‘ommetje’ naar de Amstel. Er wordt ook geregeld ‘buiten’ gewandeld: op weg naar de ‘Boerenhuisclub’ door het Arnhemse Sonsbeekpark, na een vergadering van de Zeemuseumcommissie over de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. In de weekends trekken Maarten en Nicolien er samen op uit.

Had je nog willen wandelen? - een bloemlezing met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau - is een feest der herkenning voor Voskuillezers van het eerste uur en voor anderen een ideale kennismaking met zijn werk.

meer informatie

Shortlist Booker International Prize 2021


Nieuwsbrief

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrieven! U krijgt dan maximaal 1 keer per week een update over het door u aangegeven onderwerp.

Nieuwsbrieven