Op onware grootte

Er is bijna niets dat nooit verkleind is. Er zijn maquettes van nooit gebouwde kerken en musea, er zijn zandkastelen, Eiffeltorentjes, minilandschapjes, glazen modellen van ongewervelde onderzeese dieren, er is een klein heelal - te veel om op te noemen.

meer informatie

Alkibiades

Het nieuwe boek van Ilja Leonard Pfeijffer

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland.

meer informatie

Het eeuwige parfum

Het eeuwige parfum van Aanchal Malhotra is een bitterzoete familiesaga over liefde, verlies en verbondenheid, in het roerige India van de vorige eeuw. De familie Vij bestaat uit beroemde parfumeurs vanwege hun onovertroffen geuroliën, of attar, gewonnen uit de beste bloemen. Dit succes trekt de familie Kahn aan, gerenommeerde kalligrafen. Wanneer leerling-parfumeur Samir Vij in de attarwinkel van zijn vader Firdaus Khan ziet weet hij dat ze zijn voorbestemd. Voor lezers van Min Jin Li, Isabel Allende en Elif Shafak

Roxane van Iperen

Dat beloof ik

De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school.

Frits van Oostrom

De Reynaert

Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen?

De politieke biografie van Shell

Hoog spel

De eerste politieke biografie van Shell: alles over de internationale olie- en gasgigant, die de wegen kent naar de hoogste kringen én de sluiproutes door de politieke moerassen van de wereld.

Dagboek van een jaar op drift

Pieter Waterdrinker - Van huis en haard

Ooit raakte Pieter Waterdrinker bij een verhuizing al zijn dagboeken kwijt. In het najaar van 2021 pakte hij in Sint-Petersburg stilletjes de draad weer op. Wat hij niet kon weten was dat hij een paar maanden later, na aanvang van de Russische invasie in Oekraïne, met zijn vrouw zijn Petersburgse huis weer zou moeten verlaten.

En toen ging hij - Jannah Loontjens

Als haar moeder wordt aangehouden en enkele dagen later premier Olof Palme wordt vermoord, verliest Ebba twee vanzelfsprekendheden. Ze probeert grip te krijgen op haar jeugd in een tijdsgewricht waarin het optimisme en de openheid van weleer onherroepelijk gaan wankelen.

De Honderdjarige oorlog tegen Palestina

Op basis van niet eerder gebruikt archiefmateriaal en verslagen van generaties familieleden, zet Khalidi gangbare interpretaties van het Israëlisch-Palestijnse conflict op hun kop. Hij schetst het patroon van een oorlog tegen de Palestijnen, van de Balfourverklaring in 1917 tot de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, de Israëlische invasie van Libanon in 1982 en het steeds weer falende vredesproces.

De stad in je hoofd

Liefde en oorlogstrauma tegen het decor van een eeuwenoude stad. Het huis van zijn familie wordt voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De omliggende Bovenstad, fraai op een heuvel gelegen met uitzicht op de rivier, stort brandend in. Ineens is hij wees en een tante ontfermt zich over hem.

Een nacht in het Achterhuis

Als je naar dit lied luistert

Op 18 augustus 2021 brengt Lola Lafon de nacht door in het Anne Frank Huis. Preciezer: in het Achterhuis. De schrijfster realiseert zich dat Anne Frank en Het Achterhuis een verhaal vormen dat zo wereldwijd bekend is geworden dat eigenlijk niemand het meer kent. Het is getransformeerd in een of meerdere mythes die de werkelijkheid vervormen of overschaduwen.

Het universum van Willem Frederik Hermans

Talloze studies zijn er verschenen sinds de dood van schrijver Willem Frederik Hermans (1921–1995), maar altijd bleef één aspect onderbelicht: zijn humoristische kant.

Het huwelijk dat de Britse monarchie redde

George VI en Elizabeth

Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevolle en toegewijde huwelijk stelde de koning en koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen.

Nijntje XXL Miffy

In 'nijntje XXL miffy' ligt de focus op Dick Bruna als baanbrekend illustrator. ‘nijntje XXL miffy’ heeft een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren en is daarmee een bijzonder collector's item voor de echte liefhebber. Het boek is genummerd en wordt geleverd met een certificaat van echtheid. Speciaal voor deze uitgave heeft ontwerper Bob van Dijk een prachtige boekenstandaard ontworpen in de vorm van het beroemde kruisje.

Frank Krake

De verzetsman en de voetbalheld

De een verborg als anonieme boerenzoon de buit (46 miljoen) van een bankoverval in zijn hooiberg. De ander werd in heel Duitsland geadoreerd, scoorde meer dan 400 competitiedoelpunten en was aanvoerder van het nationale voetbalelftal.