Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' wordt in oktober 2022 met het thema 'Wat een ramp!' geschiedenis voor het voetlicht gebracht. Klik hier voor ons aanbod geschiedenisboeken. 

Thomas Verbogt

Maak het mooi

De Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Mae West zei: 'Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.' Thomas Verbogt, de hoofdpersoon in Maak het mooi, wil precies dat: zijn leven goed doen.

meer informatie

Drs. P & Elisa Pesapane

Bombong, de kleine reus

Opeens zijn de grassprieten een ondoordringbaar bos. Wat is er gebeurd? De enorme reus Bombong is een piepklein reusje geworden. Een tovenaar heeft hem verkleind. Omdat Bombong graag wil groeien, begint hij aan een lange reis.

Suzanna Jansen

De omwenteling

Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Lotte Jensen

Wij en het water

Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Vele malen wisten we de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen we te maken met verwoestende overstromingen.

Leven en dood in de stad die de geschiedenis van de 20e eeuw bepaalde

Berlijn

Nagenoeg de hele vorige eeuw was Berlijn het epicentrum van de wereldgeschiedenis. Je kunt de twintigste eeuw niet begrijpen zonder Berlijn te begrijpen; en Berlijn kun je niet begrijpen zonder de ervaringen van haar inwoners te begrijpen.

Dagboeken 1939-1955

Bijna een man

Voskuils dagboeken zijn een zeer persoonlijke kroniek van een tijdvak, ruwweg twee derde van de twintigste eeuw. De naoorlogse intellectuele en kunstzinnige elite wordt geportretteerd en gefileerd, geheel in lijn met en stijl van Het Bureau.

Javier Marías

Tomas Nevinson

Tomas Nevinson keert terug naar de geheime dienst en raakt verwikkeld in de wereld van terrorisme, spionage en misleiding‘Ik ben ouderwets opgevoed en heb nooit kunnen vermoeden dat ik op een dag opdracht zou krijgen een vrouw te doden.’ Marías’ nieuwste roman is een reflectie op de grenzen van mogelijkheden, en stelt grote vragen over moraliteit en moord. Wat gebeurt er als je slechte daden negeert?

Nagelaten verhalen

In het labyrint

Franz Kafka is de meester van het literaire fragment. De prozawerken die Kafka als voltooid beschouwde, beslaan nog geen tiende van zijn oeuvre. Door hem zijn we ons gaan beseffen dat er zoiets bestaat als een meesterlijk fragment.

Jan Siebelink

Brengschuld

Brengschuld vertelt het verhaal van hoe geldgebrek de kwekersfamilie uit 'Knielen op een bed violen' noopte een deel van hun grond te verkopen. Door de bouw van een grote tennishal aan de rand van hun overgebleven terrein komt de wereld binnen.

Het verhaal van haar leven

Etty Hillesum

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. In deze biografie geeft Judith Koelemeijer een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken.

Landlijnen

Raynor Winn doet verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man tot nu toe ondernamen: meer dan 1600 kilometer, van het noorden van Schotland naar de kust van het zuidwesten van Engeland.

Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache

Elk boek is een gevaar

Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier heeft net zoveel namen als dat ze levens leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie in het katholieke Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter.

Konstantin Paustovski

Lichtend water

Lichtend water is een verzameling van drie romans van Konstantin Paustovski die zich afspelen aan Ruslands kusten. De zee wordt in elk van deze romans van een andere kant belicht, maar alom aanwezig zijn Paustovski’s meesterlijke vertelwijze en rake karakterschetsen, zijn prachtige natuurbeschrijvingen en zijn ontembare reis- en levenslust.

Herman Koch

Het Koninklijk Huis

Vijftig jaar geleden dacht iedereen dat de dagen van de monarchieën waren geteld. Die dagen waren nog steeds geteld, maar het duurde allemaal langer dan gedacht. Zelf had Hendrik nog zonder al te veel vraagtekens de troon bestegen, maar vaak vroeg hij zich af of hetzelfde ook nog voor zijn dochter zou gelden.

Arthur Japin

Wat stilte wil

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen.

Orlando Figes

Het verhaal van Rusland

'Wie het hedendaagse Rusland van Poetin wil begrijpen, hoe dat wortelt in een mythisch verleden, moet Figes' imposante Het verhaal van Rusland lezen.' Antony Beevor