Het xoanon

Als de Grote Oorlog voorbij is, en het Ottomaanse Rijk verslagen, bezetten de grootmachten Constantinopel. Terwijl Wit-Russische vluchtelingen de stad overspoelen en in het oosten van het land een nieuwe oorlog oplaait, begint zich in de chique wijken al de geest van de vrolijke jaren twintig te roeren.
 

meer informatie

In het oog

Op een dag krijgt Nicola geen geld meer voor haar bacterie-onderzoek, terwijl ze iets groots op het spoor denkt te zijn. Op min of meer hetzelfde moment wordt ze volkomen onverwacht verlaten door haar geliefde.  Dat verlies brengt eerdere verliezen naar de oppervlakte en brengt tevens verloren verlangens bij haar terug.

meer informatie

De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Op het scherpst van de snede

Negen jaar was hij lid van het Britse Lagerhuis, en nog wel van de Conservatieve Partij, tot verrassing van velen. Hij was minister onder David Cameron en Theresa May, maar toen Boris Johnson aan de macht kwam, hield hij het voor gezien.

Tot uw dienst

Van de toeslagenaffaire tot het vastgelopen stikstofdossier: de kranten staan vol over de ‘bestuurscrisis’ waar Nederland in verkeert. In die discussie wordt één stem opvallend weinig gehoord: de vele tienduizenden mensen die het overheidsbeleid ook echt moeten uitvoeren.

Spullen brengen

In de zomer van 2023 werd Jelle Brandt Corstius gebeld door schrijver Jaap Scholten: hij had zeven auto’s gekocht voor het Oekraïense leger. Hij zocht nog wat chauffeurs om ze naar Kyiv te rijden, gevuld met helmen, tourniquets en kogelvrije vesten. Jelle twijfelde geen moment.

Mark H. Stokmans

Spiegeldagen

De nieuwe van de winnaar van de Boekhandelsprijs 2023. Spiegeldagen is een fascinerende roman over de grijstinten van de geschiedenis, over nieuwe generaties die moeten omgaan met het verleden van hun voorouders en die toch ook hun eigen weg moeten zien te vinden.

Veertien dagen

Veertien dagen speelt zich af op het dak van een flatgebouw in Manhattan tijdens de coronapandemie. De bewoners – van wie sommigen elkaar nauwelijks kennen – komen in het geheim op het dak samen om elkaar verhalen te vertellen. Elk personage van deze groep heel verschillende New Yorkers wordt beschreven door een andere grote literaire stem – van Margaret Atwood, Emma Donoghue en Dave Eggers tot Diana Gabaldon, John Grisham en Celeste Ng.

De strijd om een Vikingrijk aan de Noordzee

Wolventijd

Tore Skeie beschrijft in ‘Wolventijd’ hoe in de 11e eeuw werd gestreden om de macht rond de Noordzee. Het boek is bekroond met de Sverre Steen-prijs, de belangrijkste geschiedenisprijs van Noorwegen.

Philipp Blom

Dieven van het licht

Wervelende historische roman van de geliefde non-fictieauteur voor de lezers van Jan van Aken en Umberto Eco Sinds Sander als jongen in Vlaanderen in 1572 moest toezien hoe zijn vader werd vermoord door de Spaanse bezetters, is hij een gedreven man.