De spoorweg boekhandel

De grootste collectie boeken, DVD's, tijdschriften en kalenders over trein, tram en metro vindt u in de winkel op de 'hoek' Herengracht / Prinsessegracht in Den Haag. Pal tegenover het Centraal station.

Strassenbahn Jahrbuch 2023 ligt in de winkel.

Nu in de winkel Rail Magazine 401  € 9.50

 

AANBIEDINGEN

Van € 39.95 voor € 19,95

Van € 34.95 voor € 17.50

 

VERSCHENEN:  'Haagse PCC-CARS' - Jan Blok

 

Johan Blok is een expert op Haags tramgebied. In dit boek behandelt hij de complete geschiedenis van de 234 PCC-cars van de HTM die in de periode 1949 – 1993 in Den Haag hebben gereden. Als inleiding wordt de ontwikkeling van dit tramtype besproken in de USA vanaf 1929. Hierna wordt de periode in Europa besproken na WOII. Dit standaardwerk telt 304 pagina's en heeft ruim 400 foto's, tekeningen en tabellen.

 

€ 45.00

 

Bestellen

VERSCHENEN: 'Blokkendozen op het spoor' - Carel van Gestel

Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd besloten een deel van het Nederlandse spoorwegnet te elektrificeren. Exploitatie met elektrische treinen was economisch gezien veel aantrekkelijker dan het gebruik van stoomtreinen, zo was gebleken met elektrische tractie op de Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Scheveningen. Tussen 1924 en 1932 werden door de Nederlandse Spoorwegen 259 rijtuigen voor de elektrische dienst in gebruik genomen, waarvan de helft bestond uit zogenoemde motorrijtuigen. Deze stalen rijtuigen, aangeduid als Materieel ’24, bestonden uit tien verschillende types en konden tot bijna elke gewenste samenstelling gecombineerd worden. Vanwege het robuuste, vierkante uiterlijk kregen deze treinen de bijnaam Blokkendozen. 

Van de vele schitterende foto’s in dit boek, waarvan een groot deel afkomstig is uit de nalatenschap van N.J. van Wijck Jurriaanse, zijn talrijke nog niet eerder gepubliceerd. Materieeltekeningen en overzichten completeren dit unieke boek.

€ 39.95

Bestellen

 

Verschenen: 'Onder spanning - Bovenleiding in Nederland 1966-2022'

Na het verschijnen van het boek ‘Voor de draad ermee’, waarin de historie van de bovenleiding in Nederland van 1924 tot 1966 wordt beschreven, is belangstelling gebleken voor een vervolg over moderne bovenleiding. Naar aanleiding daarvan is dit boek geschreven, waarin de ontwikkeling van de bovenleiding in Nederland vanaf 1966 tot op heden is beschreven. Het begint met een overzicht van de op dit moment in Nederland toegepaste bovenleidingsystemen met beschrijving van draagconstructie en kettingwerk, gevolgd door een kort overzicht van de periode 1938 tot 1996.

€ 35.00

 

Meer informatie

 


Verwacht: 'Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 2900'

In het kader van ‘Spoorslag ‘70’ had NS dringend een aantal extra locomotieven nodig. In de eerste plaats werd gezocht naar een tijdelijke versterking van het materieelpark om een acuut gebrek aan diesellocs op te vangen. In 1975 zou het sloopplan voor het DE-locomotiefpark beginnen en de herstructurering van het goederenvervoer zijn afgerond, zodat de tractiebehoefte voor de langere termijn kon worden vastgesteld. Gezien de financiële positie en de korte termijn waarbinnen de locomotieven beschikbaar moesten zijn, werd de oplossing gezocht in de aanschaf van tweedehands exemplaren.
 

€ 39.90

Meer informatie

 

'De tramlijn Amsterdam - Haarlem -Zandvoort' deel 5 in de serie De Nieuwe Blauwe Tram

Op 31 augustus 2022 was het 65 jaar geleden dat de tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort werd opgeheven. Voor Stichting De Nieuwe Blauwe Tram is dat aanleiding geweest voor een nieuwe uitgave, die de historie van deze beroemde tramlijn tussen 1899 en 1957 beschrijft.

 € 18,95

Meer informatie

'It spoar feroaret noch hieltijd - Het spoor verandert - Friesland 1988 - 2022' - Wim Hoekema - Fors uitgebreide tweede druk.

Wim Hoekema was al heel jong besmet met het ‘treinenvirus’. Ronkende rode diesels, die de kinderwagen passeerden, legden begin jaren zeventig de kiem voor een veelzijdige hobby die door deze (model)spoorkenner nog steeds enthousiast wordt beoefend. Speciaal de historie van spoor en tram in Fryslân hebben zijn warme belangstelling. Het jarenlang uitspitten van deze geschiedenis resulteerde in een verzameling van ordners vol documentatie en duizenden foto’s.

 

€ 49.90

Meer informatie

 

 

'Spoor 33'

 

SPOOR geeft jaarlijks in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoorwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur.

 

€ 33,90

 

Bestellen

 

 

Van Tee tot TGV - 25 jaar Thalys ( deel 1 )

 

Wat zijn de karavanen van de nieuwe tijd? Lees het in een verhaal van Philip Freriks, waarmee het eerste deel ‘Van TEE tot TGV, 25 jaar Thalys’ ingeleid wordt.

In zijn studententijd was Philip conducteur op de trein naar Parijs.

De Trans Europ Express, het in 1957 opgestarte vervoer met snelle en comfortabele treinen tussen de grote Europese steden, bood de reiziger een alternatief voor het vliegtuig. De luchtvaart maakte al in de jaren vijftig een snelle groei door, mede door de ontwikkeling van de straalmotor.

€ 19.95

Bestellen

 

Verschenen: 'Stoomlocomotieven Serie NBDS 30-37 en 118-121 (NS-series 3500 en 4500)' - Paul Henken

Eind 1908 stelde de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij zes sneltreinlocomotieven in dienst, gebouwd door Beyer Peacock in Manchester. Het waren de eerste stoomlocomotieven voor de sneltreindienst in Nederland met drie gekoppelde assen, in het bijzonder bedoeld als trekkracht voor de mailtreinen Vlissingen – Berlijn op het gedeelte Boxtel – Wesel. n 1915 volgde een zevende locomotief en in 1920 een achtste. Deze laatste kwam als SS 988 in dienst, aangezien de grote concurrent in juni 1919 de exploitatie van de NBDS had overgenomen.

€ 38,00

Meer informatie

 

'Locomotieven van de Deutsche Reichsbahn bij de Nederlandsche Spoorwegen 1944-1949' - Martin van Oostrom

De landing van de geallieerde troepen in Normandië op 6 juni 1944 luidt het begin in van de bevrijding van West-Europa. Ruim drie maanden later – op 12 september 1944 – passeren de geallieerden de zuidelijke grens van ons land. Op 17 september 1944 wordt de spoorwegstaking uitgeroepen. De Deutsche Reichsbahn exploiteert vanaf dat moment de spoorwegen in Nederland als onderdeel van het Duitse spoorwegnet. Er wordt gereden met Nederlands, Duits, Frans en Belgisch materieel. In de daarop volgende maanden wordt Nederland beneden de grote rivieren bevrijd. Ondanks de druk van de oorlogsvoering en de beperkte materiële hulpmiddelen lukt het om het spoorwegvervoer te herstellen. Het geallieerde militair vervoer krijgt voorrang, maar achter het front komt ook de exploitatie van het spoorwegbedrijf weer op gang.

€ 39.50

Bestellen

'Kopstations in Nederland' - Frank Hoek Tweede herziene druk

Kopstations spreken tot de verbeeldingDe trein kan hier niet verder. Reizigers hebben maar twee mogelijkheden: uitstappen of weer mee terugrijden. Maar wie rijdt er nou meteen terug? Je wilt toch weten waarom hier ooit een spoorlijn is aangelegd. Aan de reden van bestaan van station Den Haag Centraal -- het grootste kopstation van Nederland -- zal niemand twijfelen. Maar waarom kun je met de trein naar Stavoren, een stad met 900 inwoners? Wat maakt Rhenen tot een reiswaardige bestemming? Hoezo liggen er in Kerkrade twee kopstations op nog geen 100 meter van elkaar. Kortom, eindpunten prikkelen de fantasie. In dit boek krijg je antwoord op al dit soort vragen. Aan de hand van verhalen en foto’s wordt de geschiedenis van de Nederlandse kopstations verteld. En dat geeft tegelijk een uniek inkijkje in de ontwikkeling van ons land van 1850 tot nu.

€ 34.50

Bestellen

 

Klik hier voor nog meer Nederlandse, Duitse en Engelse spoorwegboeken

Kijk regelmatig op de site of teken in op de Nieuwsbrief voor de nieuwste titels.


Klik hier voor boeken over auto's en vrachtwagens.

Klik hier voor boeken over de luchtvaart.

Klik hier voor boeken over motoren en bromfietsen.

Klik hier voor boeken op maritiem gebied.

Grote collectie 2e hands boeken. Veel worden er getoond op de site. Veel meer vindt u in de winkel. Onder andere bijna alle jaarboeken Trams en Treinen van uitgeverij De Alk. 

 

Typenkompass


Sutton Verlag


VGB-Klartext


Lycka Till Forlag


Uitgeverij Uquilair