De spoorweg boekhandel

De grootste collectie boeken, DVD's, tijdschriften en kalenders over trein, tram en metro vindt u in de winkel op de 'hoek' Herengracht / Prinsessegracht in Den Haag. Pal tegenover het Centraal station.

Het Grote Spoorboek - Guus Veenendaal

Spoorweghistoricus Guus Veenendaal beschrijft in Het Grote Spoor Boek, aan de hand van zo’n 450 foto’s, wat er sinds 1839 op en naast het Nederlandse spoor gebeurde. In deze lange periode veranderde niet alleen het land, maar ook het spoorbedrijf ingrijpend. Het nieuwe vervoermiddel zorgde ervoor dat mensen ‘vlug, veilig en voordeelig’ van a naar b konden reizen. De komst van de spoorwegen bracht ook de bouw van spoordijken, bruggen en monumentale stations met zich mee. En niet onbelangrijk: met de komst van de spoorwegen verscheen er ook een uniforme tijd, die overal in Nederland gelijk was.

De foto’s in dit boek zijn voor het grootste deel afkomstig uit de rijke collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht. De foto’s zijn ondergebracht in thema’s als personeel, reizigersvervoer, goederen op het spoor, stations en veiligheid. Bij iedereen die meer wil weten over meer dan 180 jaar spoorweggeschiedenis in Nederland mag Het Grote Spoor Boek niet in de kast ontbreken.

€ 29.95

Meer informatie

 

 

Voor de draad ermee - Bovenleiding en elektrificatie in Nederland in de periode 1924-1966 - Jan Tromp

Voor de NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen) verzorgde Jan Tromp, opgeleid in de voertuigtechniek en van jongs af aan zeer geïnteresseerd in treinen, enkele lezingen met als onderwerp de historie van de elektrificatie van de spoorwegen in Nederland. Deze lezingen, getiteld ‘Bovenleiding in Nederland 1924-1966’ zijn met veel enthousiasme ontvangen. Reden voor de auteur om zijn lezing uit te werken tot dit boek. Daarbij heeft hij kunnen putten uit beeldmateriaal van onder meer het archief van SNR/NVBS en het Utrechts Archief. Dit boek biedt een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen die geleid hebben tot een keuze voor het huidige gelijkstroomstelsel en de inrichting en uitbreiding van het geëlektrificeerde deel van het Nederlands spoorwegnet tot ongeveer 1966. 

 

€ 35.00

Meer informatie

 

 

Praktijkboek Modelspoorwegen - Gerard Tombroek

Om een modelspoorweg tot de verbeelding te laten spreken, zou deze – als het ware – een driedimensionale weerspiegeling moeten zijn van een spoorlijn die in het echt zou kunnen bestaan. Vaste regels zijn daarbij nauwelijks te geven; iedere modelbouwer heeft immers zijn eigen fantasie, wat onvermijdelijk leidt tot een persoonlijke keuze van het thema en uitwerking van het ontwerp. Dit praktijkboek wil daarbij behulpzaam zijn. Het geeft algemene informatie over schalen, tijdperken, het kiezen van een thema, het landschapsontwerp en de presentatie van een modelspoorweg. Aan de hand van veel duidelijke tekeningen en foto’s wordt uitgelegd hoe een degelijke onderbouw is te maken, het bedrijfszeker leggen van de sporen en de afwerking van het spoor met zijn directe omgev

€ 45.00

Meer informatie

 

 

Diesellijnen Toen & Nu - deel 2 - Dieselend door vier decennia - Illya Vaes

 

Al sinds zijn tienerjaren fotografeert Illya Vaes (in het dagelijks leven informatie-analist bij ProRail) treinen. Daarbij had hij in toenemende mate ook oog voor de omgeving. Hij fotografeerde niet alleen in zijn woonomgeving, maar reisde letterlijk het hele land af om bijzondere treinen en plaatsen vast te leggen, waarbij hij voorkeur had voor niet-geëlektrificeerde baanvakken en dieseltreinen.

€ 39,90

Bestellen

 

 

De Betuweroute, nu van 29.90 voor 12.50

De Betuweroute is een veelbesproken onderwerp geweest in de periode vanaf 1990 tot de opening in 2007. Veel discussie was nodig over nut en noodzaak, en zelfs bij de opening van de lijn waren er nog twijfels. Aan de andere kant kan geconstateerd worden dat deze spoorlijn, die speciaal voor het goederenvervoer is aangelegd, zijn rol vervult als hoofdas voor de afvoer van lading uit vooral de Rotterdamse haven. 

In dit boek wordt uitvoerig ingegaan op de ontwikkeling van het railgoederenvervoer in Nederland in het algemeen en dat in de Rotterdamse haven in het bijzonder. In de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat het railgoederenvervoer voor alle havens een belangrijke rol is gaan vervullen. 

€ 12,50 - afgehaald in de winkel € 9.90

Bestellen

 

 

Nu leverbaar: 'Stoom bij NS in de jaren dertig'

In de jaren dertig van de twintigste eeuw bezochten Britse spoorwegliefhebbers ons land om stoomlocomotieven van NS te fotograferen. De uitstraling van het Nederlandse rollend materieel deed hen in veel opzichten denken aan de locomotieven op het eigen spoorwegnet. En niet onterecht.

De foto’s die de Britten hier maakten waren van sublieme kwaliteit. Veertig jaar na hun bezoek waren sommige afdrukken (bijgesneden en op klein formaat) te koop in de zogenoemde Photomatic-collectie. Daarnaast is er de weinig bekende negatiefverzameling van fotograaf Ransome-Wallis, die zich nu in het National Railway Museum te York bevindt. Her en der is een aantal Britse foto’s voor publicaties gebruikt, maar een alomvattend fotografisch verslag van wat de Britten hier op de gevoelige plaat hebben vastgelegd ontbrak tot nu toe.
 

€ 34.95

Bestellen

 

Verschenen: 'Stroomlijn op het spoor'

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw staat bij het ontwerpen van vervoersmiddelen een zo laag mogelijke luchtweerstand voorop. Zo doet behalve bij het weg- en vliegverkeer ook bij de spoorwegen de stroomlijnvorm zijn intrede.

In Nederland zorgt in 1934 de introductie van het driedelige dieseltreinstel voor een ware sensatie. Zoiets futuristisch is nog nooit vertoond! De stroomlijnvorm van deze zogenoemde diesel-drie zal gedurende enkele decennia het beeld van de spoorwegen in Nederland bepalen. Spoedig verschijnen ook elektrische treinstellen met deze vorm en wordt in navolging van het buitenland geëxperimenteerd met een stroomlijnbeplating voor stoomlocomotieven.
 

 

 

€ 34.95

Meer informatie

 

 

Verschenen: 'De Zeeuwse Lijn'​ 

Dit boek is gericht op de historie van de spoorwegverbinding Roosendaal – Vlissingen, veelal aangeduid als de Zeeuwse lijn. Ook de zijlijnen op het eiland Zuid-Beveland van de voormalige Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland komen aan bod. De geschiedenis van de SZB-lijnen is namelijk nauw verweven met de historie van de hoofdlijn door Zeeland.

In deze uitgave vindt u een overzicht van de planfase en aanleg van de Zeeuwse lijn. In 1873 is het laatste deel van het traject geopend, de ontwikkeling van de Zeeuwse lijn in de daaropvolgende 140 jaar wordt uiteengezet.

Er is gekozen voor een zo veel mogelijk chronologische opbouw. Thematische aspecten zoals het suikerbietenvervoer of het goederenvervoer bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde komen verspreid aan de orde. De bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis van elk station langs de Zeeuwse lijn wordt kort besproken.

€ 42.00

Bestellen

Nu leverbaar:  'Fotografie op het spoor' 

Eindelijk een boek met een selectie van de mooiste spoorwegfoto’s van de bekende fotograaf Roef Ankersmit die al 65 jaar naam maakt met spoorwegfotografie op het spoor. Het 272 bladzijden dikke boek bevat foto’s van de spoorwegen in Nederland die Roef Ankersmit vanaf 1955 heeft gemaakt. Daarbij ligt de nadruk op de eerste twintig jaar. De foto’s zijn ingedeeld op onderwerp en bij elke is een korte beschrijving opgenomen. Op deze wijze krijgt de lezer een beeld van hoe het spoor in die tijd functioneerde en hoe het was opgenomen in de omgeving. De nadruk ligt op het goederenvervoer omdat dit in de loop der jaren grondig is veranderd. Bij het reizigersvervoer wordt een aantal diensten getoond die in de loop der jaren veel veranderingen hebben ondergaan, niet alleen qua materieel maar ook qua dienstregeling. Dit alles wordt met zo’n 600 foto’s, waarvan ruim 100 in kleur, zichtbaar gemaakt. Rond 500 foto’s zijn gemaakt vóór 1975.

€ 49,90

Meer informatie

Verschenen: '150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches - Arjan den Boer'.

Eind 19e eeuw verschenen de eerste geïllustreerde spoorwegaffiches op stations en in reisbureaus. Ze brachten reisbestemmingen, treinen of passagiers in beeld. Spoorwegaffiches van de afgelopen anderhalve eeuw laten niet alleen de geschiedenis zien van het reizen per spoor, maar ook de evolutie van ontwerpstijlen met ruim honderd verschillende ontwerpers. De eerste spoorwegaffiches waren voor boottreinen in aansluiting op veerdiensten met Engeland. Andere vroege affiches waren bedoeld om buitenlandse toeristen per trein naar 'Holland' te lokken. Pas later werden affiches ook gebruikt voor de promotie van binnenlands verkeer

 

 

€ 79.50

Meer informatie

 

 

 

Klik hier voor nog meer Nederlandse, Duitse en Engelse spoorwegboeken

Kijk regelmatig op de site of teken in op de Nieuwsbrief voor de nieuwste titels.


Klik hier voor boeken over auto's en vrachtwagens.

Klik hier voor boeken over de luchtvaart.

Klik hier voor boeken over motoren en bromfietsen.

Klik hier voor boeken op maritiem gebied.

 

 

Selectie 2e hands spoorwegboeken nog veel meer in onze winkel.

Tweede-
hands

Schmalspurig durch Ungarn

Engelbert, Paul

€ 85,00

Stenvalls

Tweedehands Hardback

2007-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Reichsbahn-Alltag 1966 - 1970 : Die Deutsche Reichsbahn in den späten sechziger Jahren.

Wünschmann, Dieter

€ 29,00

EK Verlag

Tweedehands Hardback

1998-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Dampflokparadies Deutsche Reichsbahn: Die letzten großen Jahre der DR-Dampflokomotiven

 

€ 45,00

Eisenbahn Kurier

Tweedehands Hardback

1999-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Die Kehdinger Kreisbahn Stade - Freiburg - Itzwörden

Han - Otto Schlichtmann

€ 40,00

Kreissparkasse Stade

Tweedehands Hardback

1997-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Fränkische Eisenbahnen: Geschichte und Impressionen

Bräunlein, Manfred

€ 25,00

Spindler

Tweedehands Hardback

1996-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Nebenbahnen in der Oberpfalz: Geschichte von den Siebzigern zur Jahrtausendwende

A. Kuhfahl

€ 40,00

Resch

Tweedehands Hardback

2000-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Nebenbahnen in Oberfranken: Niedergang oder Umbruch von den 70er Jahren zur Jahrtausendwende

G. Hoch

€ 35,00

M Resch

Tweedehands Hardback

1999-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Lokalbahn Forchheim - Fränkische Schweiz

Bufe, Siegfried

€ 49,00

Bufe

Tweedehands Hardback

1981-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Die Eisenbahn in Mittelschwaben zwischen Iller und Wertach

R. Breubeck

€ 29,00

Obermayer

Tweedehands Hardback

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Rückkehr auf die Schiene.

Fiegenbaum, Wolfgang - Klee, Wolfgang

€ 15,00

Transpress

Tweedehands Hardback

2002-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Die k.k. Eisenbahnen 1860 - 1914.

 

€ 20,00

Album Verlag

Tweedehands Hardback

1994-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

British Rail Design

James Cousins

€ 25,00

Dansk

Tweedehands Hardback

1986-01-01

eng

Leverbaar

Tweede-
hands

Die Isartalbahn

Claus-Jurgen Schulze, Stephan Bestandig

€ 29,00

Bufe Fachbuch Verlag

Tweedehands Hardback

1978-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Deutsche Kleinlokomotiven.

Christopher, Andreas

€ 55,00

Kenning

Tweedehands Hardback

1989-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Bodenwöhr - Neunburg vorm Wald

Rötz Wiemann, Johannes

€ 28,00

Johannes Wiemann

Tweedehands Hardback

1996-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Die Lokalbahn Breitengüßbach - Dietersdorf. Schienenstrang entlang von Itz, Alster und Rodach

Goldschmidt, Stefan,Standke, Thomas

€ 28,00

Eisenbahn Fachbuch Verlag

Tweedehands Hardback

2013-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Les Tramways Belges eb Russie

R. Dussart-Desart

€ 20,00

Tweedehands Hardback

2017-01-01

fre

Leverbaar

Tweede-
hands

Het spoor - Honderdvijftig jaar spoorweggeschiedenis Maastricht

A.H. Jenniskens

€ 15,00

Historische reeks Maastricht

Tweedehands Paperback / softback

1985-01-01

dut

Leverbaar

Tweede-
hands

Abschied von der Schiene Band 2

W. Fiegenbaum W Klee

€ 29,00

Motorbuch verlag

Tweedehands Hardback

1991-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Die Eisenbahntechnik. Entwicklung und Ausblick.

Johann Blank, Johann Peter Theo Rahn

€ 15,00

Hestra Verlag

Tweedehands Hardback

1982-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

De Antwerpse Tram 1873 - 1979

E. Keutgens

€ 35,00

Vervoer Antwerpen

Tweedehands Hardback

1980-01-01

dut

Leverbaar

Tweede-
hands

De eerste elektrische treinen in België. deel 1 en 2

Schenkel, Jean-Piere

€ 50,00

Schenkel

Tweedehands Paperback / softback

1986-01-01

dut

Leverbaar

Tweede-
hands

Dieselfahrzeuge im Schienenverkehr. Eine vergleichende Betrachtung gegenüber Dampf- und elektrischer Zugförderung.

Meyer, Otto

€ 15,00

Arbeitsgemeinschaft Dieselschienenverkehr

Tweedehands Hardback

1954-01-01

ger

Leverbaar

Tweede-
hands

Nederlandsch-Indische spoorwegpolitiek

Ruurd Auke Jellema

€ 15,00

Gerretsen

Tweedehands Paperback / softback

1929-01-01

Leverbaar


Typenkompass


Sutton Verlag


VGB-Klartext


Lycka Till Forlag


Uitgeverij Uquilair