In gesprek met Koning Willem-Alexander over tien jaar Koningschap

Door de ogen van de Koning

Een prachtig overzicht van tien jaar Koningschap, rijk geïllustreerd met de mooiste foto’s uit die periode. In 2023 is het tien jaar geleden dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd.

meer informatie

Het geheime logboek van Peter R. de Vries & het dagboek van Royce de Vries

Ik beloof je dat ik honderd word

In het laatste anderhalf jaar van zijn leven hield Peter R. de Vries in het geheim een logboek bij. Vanaf de dag dat hij in aanraking komt met de kroongetuige in het Marengo-proces tot aan de dag van de aanslag op zijn leven (6 juli 2021).

meer informatie

De geschiedenis van de parlementaire democratie

Het Huis van Thorbecke

In ‘Het Huis van Thorbecke’ beschrijft Arnout van Cruyningen de parlementaire geschiedenis van Nederland, van het begin van de Nederlandse volksvertegenwoordiging in 1464 tot de actuele politieke problemen in 2023.

De CIA, de Koude Oorlog en de moord op premier Lumumba

Het Congo complot

Slechts enkele dagen nadat Congo in 1960 onafhankelijk werd, brak er in het leger muiterij uit. Na ingrijpen van Belgische troepen was de 'Congo-crisis' een feit. Gedesillusioneerd vroeg Lumumba de Russen om hulp, waardoor bij de Amerikanen alle alarmbellen afgingen. Station chief Larry Devlin van het CIA-bureau in Leopoldstad ontving bericht uit Washington: Lumumba moest uit de weg worden geruimd om het 'rode gevaar' te stoppen.

J.J. Voskuil

Martelaarschap

In Martelaarschap verkeert J.J. Voskuil in een diepe existentiële crisis. Zijn laatste strohalm, het dagboek dat hem al 27 jaar dag in dag uit lucht geeft, biedt hem geen uitweg meer. Halverwege 1966 houdt hij helemaal op met zijn notities.

Het café zonder naam

Wenen, 1966. Robert Simon verdient de kost met wat klusjes op de Karmelitermarkt. Hij is ogenschijnlijk tevreden met zijn bestaan. Maar nu de stad twintig jaar na de oorlog eindelijk weer echt tot leven komt en er overal nieuwe mogelijkheden zijn, besluit Robert het roer om te gooien: hij koopt een herberg en opent zijn eigen café.

Buat

Het is 1665. Raadpensionaris De Witt is al meer dan twaalf jaar aan de macht. Er heerst verwarring: de Republiek is op zee verwikkeld in een verbeten oorlog met Engeland en wordt in het oosten bedreigd door troepen van de bisschop van Münster. Het volk begint te morren. De roep om een prins van Oranje als opperbevelhebber wordt luider en luider.

Het strijdbare leven van de man van de kinderwet

Sam van Houten tegen de rest

Samuel van Houten (1837-1930) maakte naam met het ‘kinderwetje’, de eerste sociale wet van Nederland. Maar Van Houten was meer dan zijn kinderwet. Aan de hand van Kamerdebatten, nieuw ontdekt archiefmateriaal en Van Houtens honderden publicaties brengt Coen Brummer hem, 150 jaar na zijn kinderwet, in deze eerste volwaardige biografie weer tot leven. Op donderdag 16 november vindt bij Boekhandel Douwes de feestelijke presentatie plaats van dit boek. Meer informatie vindt u op de pagina 'Agenda & Boekennieuws​'.

Theo Thijssen (1879-1943)

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’ – net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek. Maar Thijssen was zo veel méér. Deze uitgebreide biografie geeft niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn.