Bange mensen stellen geen vragen

Renate Rubinstein

€ 27,50

De Arbeiderspers

Paperback / softback

17-11-2020

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Ze wisten er meer van

Toon Tellegen

€ 45,00

Querido

Hardback

17-11-2020

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Eén erwt maakt nog geen snert

Asis Aynan

€ 12,50

Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

Paperback / softback

10-12-2020

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Bestaat er een raarder leven dan het mijne?

Rudi Wester

€ 34,99

Prometheus

Hardback

19-01-2021

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

Feest. Ed van der Elsken

Mattie Boom & Hans Rooseboom

€ 19,50

nai010 uitgevers/publishers

Paperback / softback

26-10-2020

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

De volksverhuizingen

Dick Harrison

€ 39,99

Omniboek

Hardback

23-10-2020

dut

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis


alle nieuwe boeken

Het is stil in de winkel, maar niet op onze website

Douwes komt naar u toe!

 Te voet, fiets of met PostNL. Gratis thuisbezorgd.

De bestelafdeling is bereikbaar voor uw bestellingen, advies en vragen. 

070-7371126 info@boekhandeldouwes.nl

meer informatie

Lieke Marsman is de nieuwe Dichter des Vaderlands

Lieke Marsman neemt de titel Dichter des Vaderlands over van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden. 

Marsman werd gekozen door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid.

‘Marsman is een dichter die als geen ander lyriek een functie weet te geven in de onontkoombare werkelijkheid; die de woorden uit de wereld en actualiteit een nieuwe lading geeft, wat haar stem onwrikbaar en bij tijden ontroerend waarachtig maakt.’

Wim van den Doel

Snouck

 Als jonge geleerde leefde Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) als moslim in Mekka en hij studeerde er in de Grote Moskee.

Vervolgens werd hij adviseur van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, waarvoor hij het Nederlandse beleid ten aanzien van de islam ontwierp. Samen met generaal Van Heutsz zorgde hij voor de verovering van Atjeh.

Eenmaal terug in Nederland werd hij hoogleraar in Leiden en een pleitbezorger voor de beëindiging van de Nederlandse overheersing van Indië. Hij werd gezien als een van de grootste wetenschappers uit zijn tijd.

meer informatie

Jef Last (1898-1972)

Bestaat er een raarder leven dan het mijne?

Romancier, dichter, essayist, sinoloog, schilder, polyglotte journalist, vertaler, provo, begeesterd spreker: Jef Last (1898-1972) valt niet te rubriceren.

Hij zwierf over de hele aarde, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en was een dapper verzetsman. Zijn leven lang was hij een romanticus, hartstochtelijk de vrijheid en gerechtigheid toegedaan, altijd opkomend voor de underdog in de maatschappij: de arbeider, de gekleurde volkeren, de homoseksuelen.

Schrijven was zijn wapen, de wereld zijn werkterrein. Een culturele bruggenbouwer tussen Oost en West, met zijn beschouwingen over Chinese filosofen en vertalingen van grote Japanse schrijvers. Hij was cultureel adviseur van Soekarno en leraar op Bali. Onder zijn vrienden telde hij André Gide, Mohammed Hatta, Willem Drees en Willy Brandt. Van vurig socialist evolueerde hij naar aristocratisch humanist, met een tussenstop als communist. 

meer informatie

Mijn land, rechts of links - George Orwell

De biografie van schrijver George Orwell leest haast als een korte samenvatting van de twintigste eeuw. In Birma leerde hij als ambtenaar de dagelijkse praktijk van het Britse imperialisme kennen, hij leefde als vagebond in de straten van Londen en Parijs en vocht in Spanje tegen de troepen van Franco tijdens de Burgeroorlog. Hij ondervond aan den lijve wat de belangrijkste stromingen van zijn tijd inhielden. Kolonialisme, imperialisme, fascisme, communisme, socialisme en nationalisme kenden geen geheimen voor hem.

Meld u aan voor de nieuwsbrief Actuele boeken en activiteiten.  Meer nieuwsbrieven

Hans van Mierlo, 1931-2010

Een wonderbaarlijk politicus

Hans van Mierlo – de onzekere jongen uit een Brabantse patriciërsfamilie – kwam laat tot bloei. Pas toen hij na een moeizame rechtenstudie in het katholieke Nijmegen op 29-jarige leeftijd in Amsterdam ging wonen, vond hij, meevarend op de golf van veranderingen in de jaren zestig, zijn plek: eerst als journalist en vanaf 1966 als partijleider van D66.

Van Mierlo stond aan de wieg van twee van de bijzonderste regeringen van de twintigste eeuw: het progressieve kabinet-Den Uyl (1973-1977) en de paarse kabinetten-Kok (1994-2002). De belofte van een nieuw bestel wist hij nooit in te lossen. Staatkundige hervormingen kwamen niet van de grond. Het ideaal van één progressieve volkspartij werd een desillusie. Maar al die jaren bleef de ongedisciplineerde libertijn met zijn intellectuele uitstraling de politieke tolk van Nederlanders die streefden naar individuele vrijheid in een sociale rechtsstaat.

meer informatie

David Van Reybrouck

Revolusi

David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen.

 

meer informatie

Carolien Roelants

Wereld in wanorde

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het Midden-Oosten; Rusland, China en superambitieuze regionale leiders vullen de gaten. Trump heeft het gebied nog eens extra volgepompt met wapens, maar ook de Russen leveren aan wie ook maar betaalt.

Wordt het Midden-Oosten één groot strijdtoneel waar de drones over en weer vliegen? Met aan de ene kant Iran en zijn bondgenoten in Syrië, Irak en Libanon en daartegenover de conservatieve Golfheersers?

Zoals gewoonlijk in het Midden-Oosten ligt het niet zo simpel. In 'Wereld in wanorde' legt Carolien Roelants uit wie er allemaal tegenover wie staan en waarom. 

meer informatie

Peter Vos

Getekende Boeken

Peter Vos (1935-2010) is bekend geworden als veelzijdig tekenaar en illustrator. Door collega's is hij wel de beste Nederlandse tekenaar van de vorige eeuw genoemd.

Ondanks zijn faam bleef een deel van zijn productie voor het grote publiek verborgen: de getekende brieven die hij schreef, en de boeken of boekjes in één exemplaar die hij van tijd tot tijd voor uitverkorenen maakte, meer dan zestig in totaal.

Dit boek bevat een overzicht van de 55 overgeleverde boeken die hij onder meer maakte voor vrienden, vriendinnen, echtgenotes en bovenal voor zijn zoon Sander. 

meer informatie

Marco Polo

De wonderen van de Orient

De wonderen van de Oriënt - ook wel bekend onder de titel Il Milione - is een van de grote klassiekers uit de reisliteratuur. Het vertelt over het weelderige hofleven in China, over de vele prachtige landschap¬pen waar Marco Polo doorheen is gereisd, en over de talrijke ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen. 

Deze vertaling van Anton Haakman is gebaseerd op de oudst bewaard gebleven tekst.

meer informatie

Recent verschenen Geschiedenis - de keuze van Douwes


Jonathan Lopez

De laatste Vermeer

De zaak van de beruchte kunstvervalser Han van Meegeren fascineert nog altijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt omdat hij een schilderij van Johannes Vermeer aan Hermann Goering zou hebben verkocht. In de gevangenis beweerde Van Meegeren dat hij dat doek zelf had geschilderd. Hij had Goering voor een gigantisch bedrag bedrogen en hij was dus geen collaborateur: hij had eigenlijk een verzetsdaad gepleegd. En die valse Vermeer was de enige niet, bekende Van Meegeren: ook de beroemde Emmaüsgangers, in 1937 gekocht door Museum Boijmans, was van zijn hand.

Het was een fantastisch verhaal en het maakte het proces-Van Meegeren tot een ware mediasensatie, maar het was van A tot Z gelogen.

meer informatie

Nieuwsbrief

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrieven! U krijgt dan maximaal 1 keer per week een update over het door u aangegeven onderwerp.

Nieuwsbrieven