De Dilemma's voor de advocaat

Cursus Advocatuur “Dilemma's voor de advocaat”

 

3 PO-punten NovA

Het volgen van deze cursus levert 3 PO-punten NOvA op.

 

Inhoud van de cursus

De gedragsregels advocatuur vormen een complex geheel en in de dagelijkse praktijk worden advocaten regelmatig voor dilemma's geplaatst. In deze cursus wordt aan de hand van recente praktijkvoorbeelden en jurisprudentie dieper ingegaan op de finesses van het advocatentuchtrecht en de grenzen van het beroepsgeheim.

Daarnaast wordt het beeld van de advocaat, zoals dat bestaat bij het grote publiek en dat eerder ongunstig dan gunstig is, geanalyseerd en wordt een poging gedaan dat beeld te doen kantelen.

 

Leerdoel

Verdieping en verbreding van de kennis van de gedragsregels advocatuur aan de hand van jurisprudentie en relevante praktijkvoorbeelden, dilemma's en knelpunten.

Verdieping beeld en zelfbeeld van de advocaat.

 

Docenten

Prof. mr. Floris Bannier – emeritus hoogleraar advocatuur UvA

en twee van zijn promoti:

mr. dr. Nathalie Fanoy – Diss. 'De geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van de advocaat' – juridisch adviseur tucht- en gedragsrecht

mr. dr. Robert Sanders – Diss. 'Orde en discipline; een onderzoek naar de ontwikkeling en reikwijdte van het advocatentuchtrecht' – thans advocaat bij De Clercq advocaten

 

Bijdragen

Nathalie Fanoy

Dilemma's voor de advocaat”

Vrije en vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliënt wordt als een maatschappelijk belang gezien. Voor de advocaat brengt dit zowel rechten als plichten met zich mee, die tot dilemma's kunnen leiden. Het belang van deze vertrouwelijkheid kan immers botsen met andere belangen. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden wordt ingegaan op de grenzen van het beroepsgeheim van de advocaat.

Robert Sanders

De dagelijkse eierdans van de advocaat”

Gedragsrechtelijke dilemma's uit de dagelijkse praktijk vanuit het oogpunt van de jurisprudentie van het Hof van Discipline. In het bijzonder de evenwichtskunst tussen partijdigheid en de belangen van anderen.

Floris Bannier

Het beeld van de advocaat”

Bij het grote publiek heerst al eeuwen lang een zeer geschakeerd beeld van de advocaat.

Vaker ongunstig dan gunstig trouwens. Geprobeerd wordt te achterhalen hoe dat beeld is ontstaan en of er iets tegen te doen is. Aan het slot van de bijdrage wordt een verbinding gelegd met beide boeken.

 

Datum en tijd

De cursus wordt gehouden op donderdag 15 november van 14.00 tot 17.30 uur.

Aansluitend borrel

 

Locatie

De cursus vindt plaats bij Douwes Nieuwe Juridische Boekhandel, Herengracht 60 te Den Haag.

Enkele minuten lopen van Den Haag CS

 

Kosten

De cursus kost € 225,00 ex. BTW per persoon. Bij deelname van twee of meer leden van 1 kantoor bedraagt de prijs

 € 200,00 p.p.

De deelnemers ontvangen een gratis exemplaar van de proefschriften van Nathalie Fanoy en Robert Sanders ter waarde van € 100,00

 

Inschrijven en meer informatie

U kunt zich inschrijven via info@dnjb.nl

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Eric Koreman – 070-7371126 / 06-12308880 / info@dnjb.nl