Informatie over e Books

Informatie over e Books

E-books in ePub-formaat 
Indien u een e-book in ePub formaat heeft besteld dient u de 'Adobe Digital Editions' op uw pc te installeren. Let op: vergeet u niet eerst te registreren bij Adobe anders kunt u problemen krijgen met het gebruik van meerdere apparaten met de zelfde link. Surf naar het volgende adres om dit programma te downloaden: https://www.adobe.com/products/digitaleditions/#download

E-books op producten van Apple
 Met behulp van een applicatie kunt u e-books lezen op uw iPad, iPhone of iPod Touch. Heeft u een product van Apple? Wij adviseren u de gratis applicatie Bluefire Reader via iTunes op uw PC of Mac te downloaden. Voor de installatie van deze applicatie moet u zorgen dat u de nieuwste software heeft geïnstalleerd. Download hier Bluefire Reader of download de applicatie rechtstreeks via de App store van Apple.

Begrippenlijst: 
• Bestandsformaat
In een bestandsformaat wordt een tekst weergegeven. Er zijn vele formaten waarin een e-boek weergegeven worden; van simpele PDF-files, Word-bestanden en HTML tot complexere, speciaal voor e-reading gecreëerde formaat als ePub. Een nadeel is dat formaten vaak verbonden zijn aan een enkele leverancier, fabrikant en type hardware en dat sommige ereaders dus maar enkele formaten accepteren maar anderen niet.

• Digital Rights Management (DRM)
Een techniek om digitale rechten van uitgevers en andere copyright bezitters van werken (bv. muziek, afbeeldingen, teksten) digitaal te beheren. De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik bepalen of beperken.

• E-boek
Een afgeronde en elektronische (of digitale) tekst die minimaal voorzien is van een paginaindeling zoals een conventioneel boek. Een ononderbroken digitale 'tekstrol' zonder indeling wordt niet als e-boek beschouwd. E-boeken hebben doorgaans een hoofdstukindeling, een zoekfunctie en een bladwijzer.

• Elektronische inkt of digitale inkt
Deze ‘inkt’ bestaat uit kleine bolletjes die aan één kant gekleurd en aan de andere ongekleurd zijn. Ze worden gebruikt in elektronisch papier. Dankzij een bi-stabiele toestand, is ofwel enkel de gekleurde, ofwel de ongekleurde kant zichtbaar. Door een elektrische spanning aan te leggen kan het bolletje omgedraaid worden.

• E-papier (elektronisch papier)
Dit ‘papier’ is een informatiedrager waarbij zonder elektrische stroom de tekst zichtbaar blijft dankzij digitale inkt (de pixels zijn bi-stabiel). Dit zorgt, in tegenstelling tot het lezen vanaf een normaal (computer)scherm, voor een aangename leeservaring. Het verschil met gewoon papier is dat de tekst op het elektronisch papier gewist en herschreven kan worden.

• E-reader
Apparaat dat e-boeken weergeeft. De voordelen van een e-reader zijn draagbaarheid, aangename leesbaarheid door elektronische inkt en een zuinige batterij. Er zijn verschillende e-readers op de markt, waaronder de Kindle (Amazon), iLiad (iRex), Sony Reader (Sony) en Hanlin/BeBook.

• ePub
Bestandsformaat voor digitale publicaties (e-boeken). EPub is een open standaard, wat betekent dat het formaat niet gebonden is aan een enkele leverancier of type hardware en informatie gemakkelijk uitgewisseld kan worden en toegankelijk is voor iedereen. EPub is bovendien ‘reflowable’ ; het formaat van de tekst past zich aan het formaat van het scherm aan waardoor een tekst in ePub altijd goed leesbaar blijft.

•Adobe® Digital
De Adobe® Digital Editions-software biedt een manier om e-books en andere digitale publicaties te bekijken en te beheren. Gebruik de software om digitale inhoud te downloaden en aan te kopen, om deze online of offline te lezen. Breng tegen kopiëren beveiligde e-books van uw pc naar andere computers of apparaten over. Organiseer uw e-books in een aangepaste bibliotheek en voorzie pagina's van aantekeningen. Digital Editions biedt ook ondersteuning voor industriestandaard e-book-indelingen, zoals PDF/A en EPUB. Let op: u dient zich eerst bij Adobe te registreren voordat u links download. Gebruik op meerder apparaten van een e boek kan anders problemen geven.

E-books en andere digitale producten kunnen niet retour.