Boekhandel Douwes Den Haag

Maar een storm waait uit het paradijs

Filosofische essays over taal en geschiedenis

Walter Benjamin

Maar een storm waait uit het paradijs

Maar een storm waait uit het paradijs

Filosofische essays over taal en geschiedenis

Maar een storm waait uit het paradijs

 

De hier bijeengebrachte essays over taal en geschiedenis laten de lezer kennismaken met de diepste denkmotieven van Walter Benjamin.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 24,90

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Maar een storm waait uit het paradijs

Benjamins reputatie als meester van het essay en als radicale cultuurcriticus wordt de laatste jaren in brede kring erkend. De hier bijeengebrachte essays over taal en geschiedenis laten de lezer kennismaken met de diepste denkmotieven van Walter Benjamin.

'Op het schilderij Angelus Novus staat een engel afgebeeld die eruitziet als stond hij op het punt zich te verwijderen van iets waar hij naar staart. Zijn ogen zijn opengesperd, zijn mond staat open en zijn vleugels zijn uitgespreid. Zo moet de engel van de geschiedenis eruitzien. Hij heeft het gelaat naar het verleden teruggekeerd. Waar voor ons een aaneenschakeling van gebeurtenissen verschijnt, ziet hij één grote catastrofe die onafgebroken puinhoop op puinhoop stapelt en ze hem voor de voeten smijt. Hij zou wel willen stilstaan, de doden wekken en het verpletterende samenvoegen. Maar een storm waait uit het paradijs die in zijn vleugels blijft hangen en zo sterk is dat de engel ze niet meer kan sluiten. Die storm drijft hem onstuitbaar de toekomst in, die hij de rug toekeert, terwijl de puinhoop vóór hem tot de hemel rijst. Wat wij de vooruitgang noemen is die storm.'


ISBN
9789024432882
Pagina's
176
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Filosofie