Boekhandel Douwes Den Haag

De Eckhardts

Een uitvindersfamilie in Nederland en Engeland, 1670‐1830

Karel Davids

De Eckhardts

De Eckhardts

Een uitvindersfamilie in Nederland en Engeland, 1670‐1830

De Eckhardts

 

Hoe is het toch mogelijk dat de Eckhardts tot dusver vrijwel onbekend zijn? Een rollende parallelliniaal, een metronoom, een textielpers, een uitschuifbare kandelaar, een windas, een baggermolen, een hellend scheprad, een energiezuinig fornuis; de familie Eckhardt heeft tientallen uitvindingen op haar naam staan.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 24,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De Eckhardts

Hoe is het toch mogelijk dat de Eckhardts tot dusver vrijwel onbekend zijn?

Een rollende parallelliniaal, een metronoom, een textielpers, een uitschuifbare kandelaar, een windas, een baggermolen, een hellend scheprad, een energiezuinig fornuis; de familie Eckhardt heeft tientallen uitvindingen op haar naam staan.
De Eckhardts bewogen zich gemakkelijk over grenzen heen: zij woonden en werkten aan beide kanten van de Noordzee. De familie leverde een significante bijdrage aan de technologische ontwikkeling van hun tijd – en dat in een periode die niet bekendstaat als een gouden eeuw: 1670-1830.
Karel Davids doet de kleurrijke geschiedenis van de Eckhardts en hun vele uitvindingen uit de doeken: de successen die ze behaalden, de steun die ze kregen van hogerhand, de hardnekkige tegenwerking die ze ondervonden van concurrenten en sceptici, de politieke, economische en sociaal-culturele omgeving waarin ze in Nederland en Engeland opereerden.

Karel Davids is emeritus hoogleraar Economische en sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Hij interesseert zich voor wereldgeschiedenis, maritieme geschiedenis, techniekgeschiedenis en geschiedenis van de relaties tussen mensen en dieren vanaf 1500 tot heden. Samen met Marjolein ’t Hart verzorgde hij de redactie van De wereld en Nederland (derde editie 2021).

‘Ze is totaal in de vergetelheid geraakt: de familie Eckhardt. En dat terwijl twee eeuwen geleden hun naam tot ver buiten de landsgrenzen alom bekend was. […] Karel Davids lepelt de ene na de andere noviteit van het uitvindersgeslacht op. Baggermolens, uitschuifbare kaarsenstandaards, textielpersen, energiebesparende fornuizen, metronomen, hellende schepraderen, inklapbare tafels en stoelen. […] Een prettig boek over de ten onrechte vergeten uitvinders is al heel mooi.’ – Trouw


ISBN
9789024439287
Pagina's
256
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom uitgevers Amsterdam

Geschiedenis