Boekhandel Douwes Den Haag

Van wereld naar aarde

Filosofische ecologie van een bedreigde planeet

Vincent Blok

Van wereld naar aarde

Van wereld naar aarde

Filosofische ecologie van een bedreigde planeet

Van wereld naar aarde

 

Baanbrekende filosofie van de aarde biedt nieuw perspectief op onze zorg voor de planeet. In de filosofische traditie is de materiële aarde als thema altijd onderbelicht gebleven. Van Aristoteles en Descartes tot Nietzsche en Heidegger blijkt de aarde altijd te zijn gedacht vanuit de vorm, vanuit het denken of vanuit de wereld.


Nog te verschijnen

€ 24,90

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Van wereld naar aarde

Baanbrekende filosofie van de aarde biedt nieuw perspectief op onze zorg voor de planeet.
In de filosofische traditie is de materiële aarde als thema altijd onderbelicht gebleven. Van Aristoteles en Descartes tot Nietzsche en Heidegger blijkt de aarde altijd te zijn gedacht vanuit de vorm, vanuit het denken of vanuit de wereld. Hierdoor is de aarde als passief, inert of zelfs niet-bestaand beschouwd, en niet vanuit zichzelf. In tijden van ecologische crisis en klimaatverandering is deze manier van denken niet langer toereikend. We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. In Van wereld tot aarde geeft Vincent Blok hiertoe een eerste aanzet.

Blok ontwikkelt een ecologische ontologie van de wereld in tijden van klimaatverandering. Hij gaat lijnrecht tegen de filosofische traditie in door zijn ontologie niet antropocentrisch, maar ecocentrisch te oriënteren. Vervolgens presenteert Blok een speculatieve ecologie van de aarde als mogelijkheidsvoorwaarde voor de menselijke bewoning van de wereld. Hiermee opent hij een nieuw perspectief op onze zorg voor de aarde.

Vincent Blok (1970) is universitair hoofddocent techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over techniekfilosofie. Zijn huidige onderzoek en onderwijs zijn gericht op filosofische en ethische vragen rond maatschappelijk disruptieve technologieën, circulaire economie en duurzame ontwikkeling.


ISBN
9789024445042
Pagina's
240
Verschijnt
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Filosofie