Boekhandel Douwes Den Haag

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria

De geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters

Mara Vorhees & Gerald Easter

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria

De geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria

 

In De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees het fascinerende verhaal van het kunstwrak. Voor de lezers van Peter Frankopan en Peter FitzSimons.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 34,99

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria van Gerald Easter en Mara Vorhees is de geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters.Op 5 september 1771 verlaat een Nederlands zeilschip vol zeventiende-eeuwse Hollandse meesterstukken van Rembrandt, Paulus Potter en Gerard Dou de haven van Amsterdam. De bestemming van de Vrouw Maria is Sint-Petersburg, waar verwoed kunstverzamelaar tsarina Catharina de Grote de schilderijen aan haar collectie in de Hermitage wil toevoegen. Voor de kust van Finland gaat het schip met de waardevolle lading echter naar de kelder – een gebeurtenis die tot een maritieme legende uitgroeit. Pas in 1999 wordt het scheepswrak gevonden en dan blijkt het in opvallend goede staat te verkeren.De kostbare lading van het schip wordt vervolgens inzet van een internationaal juridisch steekspel: zowel Finland als Rusland meent er aanspraak op te kunnen maken. Tot op heden staan de landen pal tegenover elkaar.In De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees met veel oog voor persoonlijke details het fascinerende verhaal van het gezonken zeilschip, een verhaal waarin politiek, kunst, kunsthandel en -conservering in heden en verleden op levendige wijze met elkaar verweven zijn.‘Het verhaal van de Vrouw Maria illustreert op een prachtige manier de verzamelwoede van Catharina.’ – kunstconservator Vincent Boele in Het Parool'Dit boek gaat over de Leidse fijnschilder Gerrit Dou, de Russische keizerin Catharina de Grote en de Finse wrakkenjager Rauno Koivusaari, met bijrollen voor de Franse encyclopedist Denis Diderot, de Pruisische koning Frederik de Grote, de Nederlandse onderwaterarcheoloog Martijn Manders – en Vladimir Poetin. Wie denkt dat uit zo’n dissonante lijst ingrediënten geen smakelijk gerecht kan worden gekookt, vergist zich. Want De verzonken kunstschatten van de ‘Vrouw Maria’ van Gerald Easter en Mara Vorhees is een boek om van te smullen.' - NRC


ISBN
9789026346910
Pagina's
448
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Ambo|Anthos

Geschiedenis