Boekhandel Douwes Den Haag

Wissel op de toekomst

Brieven van de Indonesische nationalist aan zijn Hollandse geliefde

Soetan Sjahrir

Wissel op de toekomst

Wissel op de toekomst

Brieven van de Indonesische nationalist aan zijn Hollandse geliefde

Wissel op de toekomst

 

In de dekolonisatie van Indonesië (1945–1949) was een belangrijke rol weggelegd voor de kritische jongeling Soetan Sjahrir, die zich op de middelbare school in Bandoeng had ontwikkeld tot Indonesisch nationalist.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 22,50

Ophalen: Nu 8 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Wissel op de toekomst

In de dekolonisatie van Indonesië (1945–1949) was een belangrijke rol weggelegd voor de kritische jongeling Soetan Sjahrir, die zich op de middelbare school in Bandoeng had ontwikkeld tot Indonesisch nationalist. Eind jaren twintig ging hij studeren in Amsterdam, waar hij de Hollandse Maria Duchâteau ontmoette. Maria werd Sjahrirs geliefde en strijdkameraad voor een vrij Indonesië. Niet veel later volgde zij hem naar Indië, waar hij een politieke partij zou opzetten, maar ze werd teruggestuurd door het koloniale gouvernement.
De vele brieven die Sjahrir aan Duchâteau schreef zijn zeer afwisselend, met een scherpe visie op de geopolitieke situatie en koloniale werkelijkheid, brieven ook vol verlangen en heimwee. Ondanks hun in 1936 gesloten huwelijk ‘met de handschoen’, zagen zij elkaar pas weer in 1947, anderhalf jaar nadat Sjahrir was uitgeroepen tot premier van de Republiek Indonesië.

Deze keuze uit de brieven van een van de grootste en intelligentste figuren uit de Indonesische geschiedenis is gemaakt en bezorgd door Kees Snoek, en wordt aangevuld met een biografische schets.


ISBN
9789028212305
Pagina's
280
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

Geschiedenis