Boekhandel Douwes Den Haag

Gastvrijheid

Filosofisch essay

Peter Venmans

Gastvrijheid

Gastvrijheid

Filosofisch essay

Gastvrijheid

 

Stevenen we af op het einde van gastvrijheid? Venmans legt uit wat het begrip eigenlijk inhoudt, wat de geschiedenis ervan is, en hoe het nou staat met de hedendaagse gastvrijheid.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 21,99


Beschrijving Gastvrijheid

Winnaar Socratesbeker voor het beste filosofieboek van 2023!

Elke dag zijn we wel iemands gast of gastheer. We reizen naar het buitenland, gaan op bezoek bij vrienden of verwelkomen nieuwe medewerkers in onze organisatie. Gastvrijheid is alomtegenwoordig. Tegelijk beleven we volgens sommigen het einde van de gastvrijheid. Door het massatoerisme en de opkomst van de hospitalityindustrie zou de spontane hartelijkheid van weleer vervangen zijn door commerciële berekening, zakelijkheid en voorgeschreven gedragscodes. En bij het ontvangen van migranten laat de politiek zich niet door generositeit leiden maar door veiligheidsoverwegingen.
In dit essay gaat Peter Venmans in op deze vraag en plaatst daarbij gastvrijheid in een breed historisch en filosofisch kader: van Homeros tot Faïza Guène, van christelijke caritas tot Japanse omotenashi, van de Gulden Regel tot het asielrecht.


ISBN
9789045045382
Pagina's
224
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas Contact

Filosofie