Boekhandel Douwes Den Haag

Geschiedenisdidactiek

Handboek voor de vakdocent

Dick van Straaten & Arie Wilschut & Marcel van Riessen

Geschiedenisdidactiek

Geschiedenisdidactiek

Handboek voor de vakdocent

Geschiedenisdidactiek

 

Het eenvoudig voorhouden van zoveel mogelijk feiten aan leerlingen leidt wellicht tot een goed proefwerk- of examenresultaat, maar niet tot kennis die aankomt en blijft hangen. In Geschiedenisdidactiek draait het om de vraag hoe het geschiedenisvak echt overgebracht kan worden.


Nog te verschijnen

€ 49,95

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Geschiedenisdidactiek

Het eenvoudig voorhouden van zoveel mogelijk feiten aan leerlingen leidt wellicht tot een goed proefwerk- of examenresultaat, maar niet tot kennis die aankomt en blijft hangen. In Geschiedenisdidactiek draait het om de vraag hoe het geschiedenisvak echt overgebracht kan worden. Deze herziene uitgave gaat over de aanpakken die geschiedenisleraren kunnen hanteren om leerlingen iets nuttigs en toepasbaars te leren. De visie op geschiedenisdidactiek is weergegeven in drie sleutelwoorden: zinvol, leerbaar en haalbaar.

Het handboek is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel worden de (theoretische) fundamenten gelegd waarop een geschiedenisdocent zijn werk kan baseren. Ook worden de drie sleutelwoorden uitgewerkt. In het tweede deel komt een scala aan bouwmaterialen voor de vormgeving van het onderwijs aan bod, zoals verhalen en audiovisueel en digitaal materiaal. Het derde deel beschrijft hoe het onderwijs tot stand komt en wordt geëvalueerd. Daarbij spelen leerdoelen een belangrijke sturende rol.

Sinds de verschijning van de vorige druk in 2013 hebben zich allerlei ontwikkelingen voorgedaan. Enerzijds zijn dit maatschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs, zoals de toegenomen aandacht voor burgerschapsvorming en de voortschrijding van ICT die tal van applicaties heeft opgeleverd die in de klas worden gebruikt. Anderzijds is er veel nieuw vakdidactisch onderzoek bijgekomen dat het inzicht in het leren en onderwijzen van geschiedenis heeft verruimd. Alle hoofdstukken zijn geactualiseerd en enkele hoofdstukken zijn grondig herzien. Er is meer aandacht voor de omgang met controversiële onderwerpen, de rol van taal en ICT in de klas.

Arie Wilschut, Dick van Straaten en Marcel van Riessen zijn historici en lerarenopleiders aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Arie Wilschut was een aantal jaren lector didactiek van de maatschappijvakken. Dick van Straaten en Marcel van Riessen zijn specialisten in de didactiek van geschiedenis.


ISBN
9789046908815
Pagina's
456
Verschijnt
NUR
680
Druk
3
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Coutinho

Geschiedenis