Boekhandel Douwes Den Haag

De romantische leugen en de romaneske waarheid

René  Girard

De romantische leugen en de romaneske waarheid

De romantische leugen en de romaneske waarheid

De romantische leugen en de romaneske waarheid

 

Hét standaardwerk over de mimetisch begeerte in een herziene vertaling. ‘Je kunt zelf bepalen wie je wilt zijn!’ Nou, nee dus. Het idee van authentieke zelfbepaling is een romantische leugen. De waarheid is namelijk dat we in relaties leven en grotendeels onbewust maar diepgaand beïnvloed worden door de ander (mimesis).Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 29,90

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De romantische leugen en de romaneske waarheid

Hét standaardwerk over de mimetisch begeerte in een herziene vertaling.

‘Je kunt zelf bepalen wie je wilt zijn!’ Nou, nee dus. Het idee van authentieke zelfbepaling is een romantische leugen. De waarheid is namelijk dat we in relaties leven en grotendeels onbewust maar diepgaand beïnvloed worden door de ander (mimesis). Tot in onze begeertes aan toe. We begeren wat de ander begeert.
Alle grote romanciers lijken deze waarheid te hebben onderkend. Cervantes, Stendhal, Flaubert, Proust, Dostojewski, allemaal beschrijven ze driehoeksverhoudingen en de daaruit voortkomende gevoelens van afgunst, jaloezie en impotente haat. Hoe pijnlijker deze gevoelens worden, hoe meer we geneigd zijn ons aan de romantische illusie vast te klampen. Is er ontsnapping mogelijk aan de romaneske leugen? In dit meesterwerk uit de mens- en literatuurwetenschappen houdt de Franse cultuurfilosoof René Girard die optie open. Misschien wel. De grote romanciers wijzen een weg.


René Girard?(1923-2015) wordt beschouwd als een van de grootste vernieuwers in de hedendaagse?menswetenschappen. Als Frans filosoof,?historicus en literatuurwetenschapper doceerde hij onder meer aan Stanford University en was hij lid van de prestigieuze Académie française.


ISBN
9789056158576
Pagina's
352
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Noordboek

Filosofie