Boekhandel Douwes Den Haag

Het dorp en mijn familie

Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010

Pierre Hupperts

Het dorp en mijn familie

Het dorp en mijn familie

Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010

Het dorp en mijn familie

 

HET DORP EN MIJN FAMILIE Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010 Pierre Hupperts In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 29,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Het dorp en mijn familie

HET DORP EN MIJN FAMILIE
Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010

Pierre Hupperts

In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen zich binnen een paar generaties ontwikkelen tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, diri­genten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.

In Het dorp en mijn familie: Gulpen en de familie Hupperts 1810–2010 vervlecht mijnwerkers­zoon Pierre Hupperts op toegankelijke wijze tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Hij beschrijft wat uniek is aan dat dorp middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland, dichtbij Duitsland en België. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk, het opkomend toerisme, de steenkoolmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven, zoals bijvoorbeeld het binnen en buiten Gulpen succesvolle operagezelschap van de Figaroclub, waarin de familie Hupperts heel actief was.

Het dorp en mijn familie schetst aan de hand van krantenartikelen, interviews, archiefmateriaal, historische studies en eigen ervaringen van Hupperts een boeiend beeld van het dagelijks leven in een dorp op de grens van Nederland.

Pierre Hupperts (1955) woont in Utrecht. Voor zijn werk reisde hij veel. Toch heeft hij altijd een sterke band met zijn geboortedorp gehouden. Hij werkte bij ontwikkelings­organisatie Oxfam Novib en cosmeticabedrijf The Body Shop. Sinds 1999 adviseert hij bedrijven en overheden – waaronder de Gulpener Bierbrouwerij – over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij was kwartiermaker en voorzitter van een aantal nationale en internationale initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

‘Een prachtig en heel herkenbaar inkijkje in de Zuid- Limburgse geschiedenis!’
Lilianne Ploumen (fractievoorzitter PvdA)


isbn: 9789079226856 | Pagina’s: 482 | Hardcover

Uitgeverij Leon van Dorp
www.leonvandorp.nl


ISBN
9789079226856
Pagina's
500
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Leon van Dorp

Geschiedenis