Boekhandel Douwes Den Haag

God en psyche

verkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religie

H. van Praag

God en psyche

God en psyche

verkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religie

God en psyche

 

God en psycheVerkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religieHet verband tussen psychiatrie en religie is lange tijd onbespreekbaar geweest. De redelijkheid van het geloof laat zien dat dit verandert.


Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 43,90

Bezorgen: Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving God en psyche

God en psyche
Verkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religie

Het verband tussen psychiatrie en religie is lange tijd onbespreekbaar geweest. De redelijkheid van het geloof laat zien dat dit verandert. Het richt zich op ieder die geïnteresseerd is in de relatie tussen geloofsovertuiging en (gestoord) menselijk gedrag.

Volgens Freud was religiositeit een verschijnsel dat om behandeling vraagt. In de psychiatrie is de invloed van die opvatting groot geweest. Tot voor kort was religie taboe. Het speelde bij de diagnostiek en behandeling van stoornissen nauwelijks een rol en onderzoek op dit terrein was uiterst schaars.

Die situatie is aan het veranderen. Met de ontkerkelijking is de behoefte het leven een verticale dimensie te geven niet verminderd. Bij het bevredigen van die behoefte speelt religiositeit een voorname rol. In de psychiatrie mag men zo’n belangrijk domein van het menselijk bestaan niet negeren, wat men zelf ook mag geloven. De auteur gaat ervan uit dat religiositeit een normaal bestanddeel is van het belevingsrepertoire; hij ziet het als een belangrijk sturend mechanisme in het leven.


ISBN
9789085063919
Verschenen
NUR
700
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Geloofsopvoeding
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren