Boekhandel Douwes Den Haag

Er moest iets nieuws komen!

Getuigenissen van Nederlandse fascisten 1940-1950

Willem Huberts

Er moest iets nieuws komen!

Er moest iets nieuws komen!

Getuigenissen van Nederlandse fascisten 1940-1950

Er moest iets nieuws komen!

 

Waarom toch hebben miljoenen Europeanen achter Hitler en Mussolini aangelopen? Het kan niet anders of zij hebben iets positiefs aangetroffen in het door deze leiders gepropageerde fascisme, iets wat hen aantrok en hoop gaf op een beter leven.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 29,95

Ophalen: Nu 2 op voorraad in de winkel
Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Er moest iets nieuws komen!

Waarom toch hebben miljoenen Europeanen achter Hitler en Mussolini aangelopen? Het kan niet anders of zij hebben iets positiefs aangetroffen in het door deze leiders gepropageerde fascisme, iets wat hen aantrok en hoop gaf op een beter leven. Deze aantrekkingskracht van het fascisme vraagt om een verklaring, en wie kan de keuze voor fascisme beter verklaren dan fascisten zelf? In Er moest iets nieuws komen! bundelt fascisme-deskundige Willem Huberts zes contemporaine autobiografische terugblikken van destijds invloedrijke Nederlandse fascisten en nationaalsocialisten. Het gaat om een politicus-bestuurder (Max de Marchant et d’Ansembourg), drie activisten (Alfred Haighton, George Labouchere en Bertus Smit), een schrijver-uitgever (George Kettmann) en een partijman (Willem Lensink).

Zij blikken terug op hun politiek-maatschappelijke keuzes uit de jaren 1918-1945 en geven inzicht in hun motieven. Die terugblik werpt ook licht op de hedendaagse aantrekkingskracht van nationaal-populisme, extreem rechts en alt-right. De voedingsbodem van onbehagen, ongenoegen en onzekerheid die aan de keuzes van toen ten grondslag lag, lijkt immers ook in de huidige samenleving aanwezig.


ISBN
9789460044519
Verschenen
NUR
686
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Vantilt, Uitgeverij

Moderne geschiedenis (1870-heden)
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren