Boekhandel Douwes Den Haag

De matlas van Den Haag

The Hague - The Netherlands

Joost Nijhuis & Rein Langeveld & Daniel Heikens

De matlas van Den Haag

De matlas van Den Haag

The Hague - The Netherlands

De matlas van Den Haag

 

De fotografen Daniel Heikens en Rein Langeveld maakten met vormgever Joost Nijhuis een boek over ‘De Haagse mat’. Wat begon als hobby maar liep al snel uit de hand.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 45,00

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De matlas van Den Haag

In de periode 2011-2019 portretteerden de fotografen Daniel Heikens (Delft, 1980) en Rein Langeveld (Den Haag, 1979) in hun woonplaats Den Haag een groot aantal mannen met een mat als haardracht. Uit hun enthousiasme, gekoppeld aan de fascinatie van ontwerper Joost Nijhuis (Den Haag, 1980) met culturele fenomenen en stromingen, werd het idee voor een fotoboek geboren. Het moest een verzameling van matten-dragers worden, vormgegeven als een ware atlas, inclusief geografische kaarten, pictogrammen en statistieken aan de hand van vraaggesprekken met de heren. Een Matlas dus.

Tijdens het onderzoek naar het fenomeen ‘de mat’ (Engels: mullet, Vlaams: nektapijt of nekspoiler) viel het de heren op dat de mat overal ter wereld wordt gedragen en veelal met een reden. Bij de Masai bijvoorbeeld, dragen mannen een mat om te laten zien dat zij nog op zoek zijn naar een partner. In onze westerse cultuur heeft de haardracht veelal een anarchistische uitstraling. Het is dan ook het streven van het creatieve trio de Nederlandse / Haagse Matlas een startschot te laten zijn van een serie die alle continenten aan zal doen.


ISBN
9789462264120
Pagina's
256
Verschenen
NUR
653
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Lecturis

Fotoboeken