Boekhandel Douwes Den Haag

Wat kan ik leren van Montaigne?

Alexander Roose

Wat kan ik leren van Montaigne?

Wat kan ik leren van Montaigne?

Wat kan ik leren van Montaigne?

 

Met 37 jaar trok de magistraat Michel de Montaigne (1533-1592) zich terug in zijn bibliotheek. Op de balken van het plafond liet de gentleman-filosoof spreuken aanbrengen. Hij wilde lezen en nadenken bij aforismen uit het Oude Testament, zich laten inspireren door adagia van antieke filosofen.


Nog te verschijnen

€ 20,00

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Wat kan ik leren van Montaigne?

Met 37 jaar trok de magistraat Michel de Montaigne (1533-1592) zich terug in zijn bibliotheek. Op de balken van het plafond liet de gentleman-filosoof spreuken aanbrengen. Hij wilde lezen en nadenken bij aforismen uit het Oude Testament, zich laten inspireren door adagia van antieke filosofen. ‘Bijen halen her en der bloemen leeg en maken er vervolgens honing van’, noteerde hij in zijn Essays. Montaigne, de eerste moderne filosoof, schreef, dialogerend met de Ouden. Hij keek kritisch naar de wereld en zichzelf en dacht na over het goede leven.

In dit boek licht Alexander Roose bekende en minder bekende citaten uit de Essays toe. Het is een staalkaart van de inzichten van een zoekende humanist, een uitnodiging ook om zelf, met Montaigne, te reflecteren over onze eigen vreemdsoortige bedenkingen, over oorlog en lafheid, over opvoeding en plechtigheid, over vriendschap en dood, over de komedie van het leven. ‘Ieder onderwerp is voor mij even vruchtbaar, ‘ wist Montaigne. Hij kon over ‘een vlieg schrijven’ en zijn lezer wijzer maken.

Alexander Roose was fellow in Clare College (Cambridge). Hij doceert Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is de auteur van La Curiosité de Montaigne (Parijs, 2015) en De vrolijke wijsheid. Zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne (2016).


ISBN
9789463106030
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Pelckmans

Filosofie