Boekhandel Douwes Den Haag

De koerier van Maputo

Een Nederlander in de Zuid-Afrikaanse revolutie

Jenne Jan Holtland

De koerier van Maputo

De koerier van Maputo

Een Nederlander in de Zuid-Afrikaanse revolutie

De koerier van Maputo

 

Op een zondagochtend in juni 1985 wordt een Nederlander gearresteerd langs een snelweg in Zuid-Afrika. Wie is hij en waarom vervoerde hij wapens in zijn auto? Dit is het verhaal van Klaas de Jonge, een antropoloog en mensenrechtenactivist, als vrijwilliger gerekruteerd door de militaire tak van het anc.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 25,00

Ophalen: Nu 3 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De koerier van Maputo

Op een zondagochtend in juni 1985 wordt een Nederlander gearresteerd langs een snelweg in Zuid-Afrika. Wie is hij en waarom vervoerde hij wapens in zijn auto? Dit is het verhaal van Klaas de Jonge, een antropoloog en mensenrechtenactivist, als vrijwilliger gerekruteerd door de militaire tak van het anc. Drieënhalf jaar lang leiden hij en zijn vrouw Hélène Passtoors een dubbelleven: voor de buitenwereld zijn ze vader en moeder, ontwikkelingswerkers in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, maar in werkelijkheid gaat hun betrokkenheid veel verder. In de strijd tegen de apartheid helpen ze bij het clandestiene vervoer van geld, pamfletten en explosieven. Hun witte huid geeft hun het ideale alibi, zodat ze aan de grens geen vragen krijgen.
In De koerier van Maputo gaat journalist Jenne Jan Holtland met Klaas de Jonge terug naar zuidelijk Afrika, waar De Jonge gevierd wordt als verzetsheld. Door de lens van zijn leven maakt Holtland een journalistiek-filosofische verkenning langs de grenzen van verzet en idealisme, geweld en pacifisme, overgave en autonomie. Wanneer De Jonge in 1985 wordt opgepakt, staat hij voor de ultieme opgave: ontsnappen aan de Zuid-Afrikanen.


ISBN
9789463810036
Pagina's
416
Verschijnt
NUR
320
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Podium

Literaire non-fictie