Boekhandel Douwes Den Haag

Albertus Van van de Vijver

Slaafgemaakt en bevrijd

Tineke Bennema

Albertus Van van de Vijver

Albertus Van van de Vijver

Slaafgemaakt en bevrijd

Albertus Van van de Vijver

 

Een geroofde Afrikaanse jongen wordt rond 1800 naar Paramaribo gebracht en gekocht door de gekleurde slavenhoudster Petronella van Paccotton. Ze stelt hem te werk als loopjongen, een futuboj, en ‘verhuurt’ hem als timmerman.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 24,99


Beschrijving Albertus Van van de Vijver

Een geroofde Afrikaanse jongen wordt rond 1800 naar Paramaribo gebracht en gekocht door de gekleurde slavenhoudster Petronella van Paccotton. Ze stelt hem te werk als loopjongen, een futuboj, en ‘verhuurt’ hem als timmerman. Toch weet hij zich vrij te kopen en krijgt dan de naam Albertus Van van de Vijver. En opmerkelijk, net zoals zijn meesteres, voormalig slaafgemaakt, wordt hij nu ook zelf slavenhouder, zij het met een bijzonder doel. Maar dat hij niet dezelfde rechten heeft als een witte man, merkt hij als hij om erkenning verzoekt van zijn slaafgemaakte zoon, in een brief aan koning Willem I en dan diens antwoord krijgt.Tineke Bennema schreef de biografie van Albertus voor haar vriendin Diahann Van van de Vijver. Eerder had de EO een tv-serie gemaakt met haar broer en presentator Dwight Van van de Vijver om zijn familieroots terug te vinden.‘Een prachtig en aangrijpend boek. Onze pijnlijke geschiedenis levend gemaakt.’ – Anja Meulenbelt


‘Veel waardering voor dit persoonlijk verhaal dat gebaseerd is op diepgaand onderzoek. Zo krijgen we meer inzicht in
verhoudingen van toen wat bijdraagt aan begrip voor elkaar nu!’ – Cynthia McLeod


‘De oorsprong van onze koppigheid, trots en gevoel voor rechtvaardigheid is geen mysterie meer!’ – Dwight, Syreeta
& Diahann Van van de VijverTineke Bennema is historicus en journalist. Zij werkte voor Radio 1 en Trouw in het Midden-Oosten en publiceerde De last van Khalil en Checkpoint Jeruzalem. Ook deed ze onderzoek naar oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië en schreef een biografie over haar grootvader, inspecteur van politie op Java en Sumatra.


ISBN
9789464561586
Pagina's
224
Verschenen
NUR
681
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Walburg Pers B.V., Uitgeverij

Historische biografieën