Boekhandel Douwes Den Haag

Markt als mythe

De verborgen geschiedenis van het neoliberalisme

Arnout Weeda

Markt als mythe

Markt als mythe

De verborgen geschiedenis van het neoliberalisme

Markt als mythe

 

De verwarring in het economisch denken is nog nooit zo groot geweest. Aan abstracte begrippen wordt werkelijkheid toegekend, waardoor die een eigen leven gaan leiden. In Markt als mythe fileert Arnout Weeda het fenomeen ‘marktwerking’ als kern van het gangbare economisch denken.


Nog te verschijnen

€ 22,50

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Markt als mythe

De verwarring in het economisch denken is nog nooit zo groot geweest. Aan abstracte begrippen wordt werkelijkheid toegekend, waardoor die een eigen leven gaan leiden. In Markt als mythe fileert Arnout Weeda het fenomeen ‘marktwerking’ als kern van het gangbare economisch denken. Vraag en aanbod in de economie kunnen duizenden gedaanten aannemen, waarin mensen afhankelijk van culturele en individuele omstandigheden steeds weer anders handelen.

Al jaren wordt een verhit debat gevoerd vóór of tegen de markt. Maar waar gaat dat over als die markt slechts een mythe is, en alleen bestaat in onze verbeelding? En dit is niet de enige misvatting in de geschiedenis van het economisch denken. Weeda toont aan dat wat tegenwoordig doorgaat voor neoliberalisme, op drijfzand berust en ver afstaat van de oorspronkelijke bedoelingen van de pioniers, zoals de Weense econoom Hayek. Na een heldere analyse van soortgelijke dwalingen benadrukt de auteur dat onze economische problemen te complex zijn voor simpele oplossingen. De coronacrisis heeft dat recent nog eens extra benadrukt.

Arnout Weeda (1946) studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en was enige jaren redacteur van De Groene Amsterdammer. Van 1988 tot 2005 was hij directeur van het cultuurhistorische Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In 2011 verscheen Het mysterie van Wenen, en eerder De Europese sanering (1978).


ISBN
9789024436903
Pagina's
224
Verschijnt
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Geschiedenis