Boekhandel Douwes Den Haag

Vijfhonderd meter namen

De Holocaust en de pijn van de herinnering

Wim de Wagt

Vijfhonderd meter namen

Vijfhonderd meter namen

De Holocaust en de pijn van de herinnering

Vijfhonderd meter namen

 

‘Het Namenmonument weerspreekt de Holocaust-ontkenners’ Daniel Libeskind, ontwerper Holocaust Namenmonument Wim de Wagt beschrijft in dit boek hoe Nederland sinds 1945 uiterst moeizaam omgaat met de herinnering aan de Holocaust.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 29,95

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Vijfhonderd meter namen

‘Het Namenmonument weerspreekt de Holocaust-ontkenners’
Daniel Libeskind, ontwerper Holocaust Namenmonument

Wim de Wagt beschrijft in dit boek hoe Nederland sinds 1945 uiterst moeizaam omgaat met de herinnering aan de Holocaust. Al meer dan 75 jaar worstelen overlevenden, nabestaanden, herinneringsactivisten, kunstenaars, bestuurders en politici met dit beladen en gevoelige onderwerp.

De Wagts meeslepende verhaal wordt verteld aan de hand van de rumoerige ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Holocaust Namenmonument, waarvoor het Nederlands Auschwitz Comité in 2006 het initiatief nam en dat in 2021 werd onthuld. Het door de wereldberoemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen monument is door zijn spectaculaire vormen, materialen en symboliek een uitzonderlijk gedenkteken.

Het Namenmonument vormt vanwege zijn alomvattendheid de climax van de veelvormige Nederlandse herdenkingscultuur. Aan bod komt daarom ook de fascinerende geschiedenis van andere Holocaustmonumenten, lieux de mémoire en uitingen van herinneringscultuur, zoals literatuur, beeldhouw- en schilderkunst. Dit alles is verweven met de persoonlijke, ontroerende verhalen van nabestaanden, slachtoffers en overlevenden van de Holocaust.


ISBN
9789024443383
Pagina's
394
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Geschiedenis