Boekhandel Douwes Den Haag

Onder woorden

Nieuw Licht op politieken taalmisbruik

Lieke Marsman

Onder woorden

Onder woorden

Nieuw Licht op politieken taalmisbruik

Onder woorden

 

In dit nieuwe deel in de serie Nieuw Licht Onder woorden werpt Lieke Marsman nieuw licht op politiek en taalmisbruik. Eind 2016 schrapte de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid officieel het gebruik van de woorden allochtoon en autochtoon.


Niet leverbaar

€ 10,00

Niet leverbaar


Beschrijving Onder woorden

In dit nieuwe deel in de serie Nieuw Licht Onder woorden werpt Lieke Marsman nieuw licht op politiek en taalmisbruik. Eind 2016 schrapte de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid officieel het gebruik van de woorden allochtoon en autochtoon. Iedereen weet dat taal geen neutraal middel is en dus bedenken we in politiek gevoelige situaties telkens nieuwe woorden. En zo wordt het kleurling, donker of nog beter zwart, maar dan ook wit en niet blank. Het gevaar van deze preoccupatie met het juiste woord is dat de veelzijdigheid van de taal bedolven raakt onder platitudes en holle retoriek.
Lieke Marsman ziet hoe de politieke werkelijkheid verdwijnt achter een steeds dikker gordijn van beleidstaal en opportunisme. Geïnspireerd door een even intelligent als geestig essay van George Orwell uit 1946 behoedt zij onze taal voor woordrot. In Nieuw Licht – Onder woorden baant Lieke Marsman zich een weg door de piketpaaltjes, tsunami’s, herprofileringen en gedeelde waarden, en ontdekt dat er onder de woorden een nieuwe politieke ruimte schuilgaat.


ISBN
9789026344053
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Ambo|Anthos

Filosofie
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren