Boekhandel Douwes Den Haag

De Nederlanden

Auke van der Woud

De Nederlanden

De Nederlanden

De Nederlanden

 

Het lege land verscheen in 1987, het boek beleefde veel herdrukken en het is vaak ‘klassiek’ genoemd. Het beschrijft Nederland zoals het er in de vroege negentiende eeuw uitzag. Het grootste deel van het land was spaarzaam bevolkt, Nederland telde rond 1815 twee miljoen inwoners, 800.000 van hen woonden in de steden, die haveloos waren.


Nog te verschijnen

€ 35,00

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving De Nederlanden

Het lege land verscheen in 1987, het boek beleefde veel herdrukken en het is vaak ‘klassiek’ genoemd. Het beschrijft Nederland zoals het er in de vroege negentiende eeuw uitzag. Het grootste deel van het land was spaarzaam bevolkt, Nederland telde rond 1815 twee miljoen inwoners, 800.000 van hen woonden in de steden, die haveloos waren. De wegen op het platteland waren vaak onbegaanbaar, de kanalen en rivieren frequent onbevaarbaar. Het openbaar bestuur, de politieke organisatie en de rechtsstaat waren zwak ontwikkeld, de staatskas was een gapend gat. Dat stille, stagnerende Nederland staat in schril contrast met de energie die rond 1848 losbarstte. Deze rijkgeïllustreerde editie van Het lege land is een compleet gerenoveerde uitgave, nu duidelijker dan ooit het begin van de veelgeprezen reeks die Van der Woud schreef over de periode na 1848, toen het moderne Neder land ontstond: Een nieuwe wereld (2006), Koninkrijk vol sloppen (2010), De nieuwe mens (2015) en Het landschap, de mensen (2020).


Auke van der Woud (1947) was ruim twintig jaar hoogleraar architec tuur- en stedenbouwgeschiedenis in Amsterdam en Groningen. Hij schrijft over Nederland in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. In 2007 ontving hij voor Een nieuwe wereld de Libris Geschiedenis Prijs (toen Het Beste Geschiedenisboek geheten). In 2010 kreeg hij de Grote Rotterdam Maaskantprijs voor zijn ‘excellente oeuvre dat het denken over de negentiende eeuw verdiept, (...) met een literaire stijl die men zelden in de wetenschap tegenkomt’.


‘Een magistraal boek.’

DE VOLKSKRANT

‘Een meeslepend boek.’

NRC HANDELSBLAD

‘Fascinerend, laat de lezer achter met veel glasheldere beelden van een verdwenen landschap.’

HET PAROOL

‘Een standaardwerk.’

ELSEVIER


ISBN
9789044648591
Pagina's
672
Verschijnt
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Prometheus

Geschiedenis