Boekhandel Douwes Den Haag

De contractarbeiders van Deli

een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië

Reggie Baay

De contractarbeiders van Deli

De contractarbeiders van Deli

een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië

De contractarbeiders van Deli

 

De slavernij bleef in Nederlands-Indië ook na de officiële afschaffing voortbestaan. Reggie Baay vertelt een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse koloniale geschiedenis.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 22,99

Ophalen: Nu 2 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving De contractarbeiders van Deli

Deli, tweede helft negentiende eeuw. De slavernij is officieel afgeschaft, maar in deze provincie op Oost-Sumatra ontstaat een nieuwe vorm van uitbuiting. Koloniaal geleide plantages rekruteren op grote schaal en op slinkse wijze zogeheten ‘contractarbeiders’ – ‘koelies’ in de volksmond. Formeel tekenden deze werknemers vrijwillig, maar in de praktijk waren ze volledig overgeleverd aan hun koloniale, witte, werkgevers. Waar de slavernij in de rest van de wereld op z’n retour was, bleef dit wrede Nederlandse systeem van lijfeigenschap tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik.

Reggie Baay vertelt de nagenoeg onbekende geschiedenis van dit schrikbewind in met name de jaren 1920-1942. Aan de hand van koloniale en Indonesische bronnen geeft hij niet alleen een gezicht aan het grootschalig bedrog en de barbaarse mishandelingen, ook laat hij zien hoe de plantages haarden werden van verzet en een nieuw bewustzijn – en de rol die dat speelde bij de aanloop naar de Indonesische onafhankelijkheid.


ISBN
9789045047911
Pagina's
256
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas Contact

Geschiedenis