Boekhandel Douwes Den Haag

Dienstbaar aan de keten?

De Nederlandsche Bank en de laatste decennia van de slavernij, 1814-1863

Karwan Fatah-Black & Lauren Lauret & Joris van den Tol

Dienstbaar aan de keten?

Dienstbaar aan de keten?

De Nederlandsche Bank en de laatste decennia van de slavernij, 1814-1863

Dienstbaar aan de keten?

 

In de negentiende eeuw, toen de centrale culturele, politieke en financiële instituten van Nederland tot stand kwamen, was slavernij nog altijd deel van het wereldrijk. Nederlandse families, instellingen en overheden zijn tegenwoordig steeds vaker geïnteresseerd in de rol die hun rechtsvoorgangers hebben gespeeld in het koloniale- en slavernijverleden.


Nog te verschijnen

€ 19,50

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Dienstbaar aan de keten?

In de negentiende eeuw, toen de centrale culturele, politieke en financiële instituten van Nederland tot stand kwamen, was slavernij nog altijd deel van het wereldrijk. Nederlandse families, instellingen en overheden zijn tegenwoordig steeds vaker geïnteresseerd in de rol die hun rechtsvoorgangers hebben gespeeld in het koloniale- en slavernijverleden. Dit boek is een geschiedenis van De Nederlandsche Bank waarin de auteurs bijzondere aandacht schenken aan het verband met slavernij, zowel als factor in de economie en als onderwerp van politiek debat. Doordat De Nederlandsche Bank in de negentiende eeuw dienstbaar was aan de Nederlandse handelsbelangen en het ministerie van Koloniën heeft de bank onvermijdelijk raakpunten met de geschiedenis van slavernij. Ook de particuliere betrokkenheid van de bestuurders van DNB bij slavernij, of in een uitzonderlijk geval bij de strijd voor de afschaffing, komt aan bod.

Karwan Fatah-Black is universitair docent Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Lauren Lauret is onderzoeker bij University College Londen en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Joris van den Tol is onderzoeker bij Queens’ College, Cambridge University en universitair docent Economische Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.


ISBN
9789087283834
Pagina's
248
Verschijnt
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Leiden Publications

Geschiedenis