Boekhandel Douwes Den Haag

De organisatie van zorg

Zorg in perspectief van de cliënt (deel 2)

Guus van Montfort & Rob van Wylick

Zorg in perspectief van de cliënt (deel 2)

De organisatie van zorg

Zorg in perspectief van de cliënt (deel 2)

De organisatie van zorg: Zorg in perspectief van de cliënt (deel 2)

 

Ons zorgstelsel is voortdurend in beweging. Dit hangt samen met de veranderende rollen van de actoren in deze sector: de overheid, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en consumenten. Ook ons medisch inzicht blijft zich ontwikkelen.


Nog te verschijnen

€ 19,50

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving De organisatie van zorg: Zorg in perspectief van de cliënt (deel 2)

Ons zorgstelsel is voortdurend in beweging. Dit hangt samen met de veranderende rollen van de actoren in deze sector: de overheid, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en consumenten. Ook ons medisch inzicht blijft zich ontwikkelen. Zo kunnen we steeds meer ziekten voorkomen en genezen. Onze levensverwachting neemt spectaculair toe, evenals de kwaliteit van leven.
Het succes bijt zichzelf in de staart: de stijgende levensverwachting leidt tot een sterke toename van ouderdomsproblemen. Hierdoor neemt de zorgvraag juist toe. Blijven ook de zorgkosten stijgen, dan komen belangrijke maatschappelijke waarden als toegankelijkheid, betaalbaarheid en solidariteit onder druk te staan.

De auteurs tonen aan dat ons huidige zorgstelsel onvoldoende is toegerust om te beantwoorden aan de trends die zij signaleren op het gebied van demografie, epidemiologie, macro-economie, wetenschap, technologie en het individu. Zo verandert de rol van de consument snel, nu mensen met behulp van nieuwe technologie steeds meer zelf de regie nemen: de consument wordt deels producent van zijn eigen zorg oftewel ‘prosument’.
De auteurs introduceren mevrouw Janssen uit Emmen om de menselijke maat van het zorgstelsel niet uit het oog te verliezen. Haar casus loopt als een rode draad door het betoog om te laten zien welke gevolgen veranderingen hebben voor het individu.

De ontwikkelingen komen in drie verschillende essays aan de orde. Samen vormen zij één geheel dat beter inzicht geeft in het zorgstelsel. In combinatie met de aanbevelingen van de auteurs, die onder meer pleiten voor één overkoepelende zorgwet, kwaliteitswetgeving en een nieuw bekostigingssysteem, zijn wij beter voorbereid op de toekomst.

In Essay II van Zorg in perspectief van de cliënt laten de auteurs aan de hand van economische modellen zien dat marktwerking in de zorg niet bestaat. Binnen de huidige marktstructuren is concurrentie een mythe. Het huidige bekostigingssysteem zou plaats moeten maken voor een realistisch financieringsmodel dat de praktijk volgt: globale kaders die lokaal worden ingevuld en ruimte bieden voor innovatie.


ISBN
9789088509179
Pagina's
72
Verschijnt
Serie
De organisatie van zorg
NUR
860
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
SWP, Uitgeverij B.V.

Gezondheid en geneeskunde
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren