Boekhandel Douwes Den Haag

Gevlucht om te vechten

De joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division

Jory Brentjens

Gevlucht om te vechten

Gevlucht om te vechten

De joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division

Gevlucht om te vechten

 

In Gevlucht om te vechten wordt de bijzondere geschiedenis van 21 Joodse mannen verteld aan de hand van persoonlijke verhalen.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 24,95


Beschrijving Gevlucht om te vechten

Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog. De Britse 1st Airborne Division werd ingezet bij Arnhem. Onder deze eenheid bevonden zich eenentwintig Joodse Duitsers en Oostenrijkers. Zij waren in nazi-Duitsland opgegroeid maar wisten in de jaren 1930 naar Groot-Brittannië te vluchten en zich daar bij de Britse luchtlandingsstrijdkrachten aan te sluiten.

Deze eenentwintig mannen hadden nazi- Duitsland moeten ontvluchten en lieten daarbij vrijwel al hun familie en bezittingen achter. Sommigen van hen hadden hun synagoges in vlammen zien opgaan of hadden in concentratiekampen gevangengezeten.

In Groot-Brittannië werden hun pogingen om een nieuw leven op te bouwen ruw onderbro- ken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in

juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren. Na hun vrijlating uit de interne- ringskampen sloten veel vluchtelingen zich aan bij Britse leger. Zo kwamen ze, via een lange omweg, met de Britse luchtlandings- troepen bij Arnhem terecht.


ISBN
9789462585621
Pagina's
128
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS

Geschiedenis