Boekhandel Douwes Den Haag

Bouwen zonder scrupules

De Nederlandse bouwwereld 1940-1950

Geert-Jan Mellink

Bouwen zonder scrupules

Bouwen zonder scrupules

De Nederlandse bouwwereld 1940-1950

Bouwen zonder scrupules

 

Bouwbedrijven werden door de Duitse bezetter ingeschakeld bij aanleg, nieuwbouw en herstelwerkzaamheden De brisante oorlogsgeschiedenis van de Nederlandse bouwwereld


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 34,95

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving Bouwen zonder scrupules

Bouwen zonder scrupuleslaat zien hoe de Nederlandse bouwwereld zich tijdens de bezetting vrijwillig en op grote schaal heeft laten inschakelen door de Duitsers, zowel in Nederland als daarbuiten. Het betrof niet alleen NSB-aannemers, maar ook grote gevestigde bouwbedrijven. Ondanks de bezetting had de bouwwereld slechts oog voor haar eigen zakelijke en sectorale belangen.

Pogingen van zowel Nederlandse als Duitse zijde om tot regulering te komen mislukten door tegenwerking van de brancheorganisatie Federatie Werkgevers Bouwbedrijf en later de Bedrijfsgroep Bouwindustrie. Na de bevrijding werden de woningbouwers alsnog gereguleerd in het kader van de wederopbouw. Het probleem dat veel bouwbedrijven die gecollaboreerd hadden nog over materieel beschikten, terwijl goede bedrijven dat waren kwijtgeraakt door vordering en inbeslagname, werd niet bevredigend opgelost door het belang van de wederopbouw en de trage rechtsgang. Bouwen zonder scrupules is de handelseditie van het gelijknamige proefschrift waarop de auteur dit najaar promoveert.


ISBN
9789462585829
Pagina's
320
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS

Geschiedenis