Boekhandel Douwes Den Haag

Portus Itius

De vergeten haven van Caesar

Ghislain Beeuwsaert

Portus Itius

Portus Itius

De vergeten haven van Caesar

Portus Itius

 

Waar bevond zich de mysterieuze vertrekhaven Portus Itius? Van jongsaf was Ghislain Beeuwsaert geboeid door de overtochten van Julius Caesar naar Groot-Brittannië. Gefascineerd door het raadsel rond Portus Itius, begreep hij later dat het probleem moest benaderd worden vanuit het oogpunt van de zeiler.


Nog te verschijnen

€ 29,95

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Portus Itius

Waar bevond zich de mysterieuze vertrekhaven Portus Itius?

Van jongsaf was Ghislain Beeuwsaert geboeid door de overtochten van Julius Caesar naar Groot-Brittannië. Gefascineerd door het raadsel rond Portus Itius, begreep hij later dat het probleem moest benaderd worden vanuit het oogpunt van de zeiler. Het slagen van Caesars verovering van Gallië werd niet alleen bepaald door veldslagen, ook door schepen. Vroeger werd met dit belangrijk aspect weinig rekening gehouden. Wat wisten de Romeinen over de getijden in de Noordzee? Hoe konden ze rekening houden met het weer? Waarom waren ze zo bang van de zee?

Van de middeleeuwen tot enkele decennia geleden werden tientallen pogingen ondernomen om de plaats van de uiterst belangrijke haven van Caesar terug te vinden. Een hele reeks mogelijke havens werden beschreven. van Gent tot Dieppe. Maar telkens was er iets dat volgens Beeuwsaert niet strookte met de gegevens van Caesar. Bijvoorbeeld, de afstand tussen Portus Itius en zijn landingsplaats in Groot-Brittannië. Waar was de tweede haven op 8 Romeinse mijl van Portus Itius? Uiteindelijk besliste de auteur, met de tekst van de “Commentarii de Bello Gallico” in de hand, alles grondig te onderzoeken. Het werd een lang verhaal met vallen en opstaan, waarvan dit boek het resultaat is.


ISBN
9789464249842
Pagina's
212
Verschijnt
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij

Geschiedenis