Boekhandel Douwes Den Haag

Een schitterend ideaal

Herinneringen aan de humanistisch-socialistische verzetsgroep De Vonk in bezet Nederland

Rik Weeda

Een schitterend ideaal

Een schitterend ideaal

Herinneringen aan de humanistisch-socialistische verzetsgroep De Vonk in bezet Nederland

Een schitterend ideaal

 

Moed en twijfel Een sterk verlangen naar een socialistische en humanistische maatschappij, een geloof dat je dat ideaal nooit met geweld kunt bereiken en een algemeen vertrouwen in de effectiviteit van geweldloos verzet.


Leverbaar

€ 22,95

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Beschrijving Een schitterend ideaal

Moed en twijfel
Een sterk verlangen naar een socialistische en humanistische maatschappij, een geloof dat je dat ideaal nooit met geweld kunt bereiken en een algemeen vertrouwen in de effectiviteit van geweldloos verzet. Het zijn kenmerken van een gedreven groep mensen, verenigd onder de naam De Vonk. Het scenario: Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, geterroriseerd door een steeds wredere bezettingsmacht. Persoonlijke herinneringen schetsen een aangrijpend beeld van veelal geweldloos verzet tegen een nietsontziende repressie. We zien moed, angst, twijfel en dromen, maar bovenal hoop dat die vonk van solidariteit en humaniteit sterker zal zijn dan de verschrikkingen van het fascisme. In dit boek geeft Rik Weeda een boeiende aanvulling op het in 1980 verschenen ‘Uit de vonk zal de vlam oplaaien’.

Over de auteur:
Rik Weeda (1954, redacteur/journalist) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1980 schreef hij samen met Hans Berendsen het boek ‘Uit de vonk zal de vlam oplaaien’, een analyse van de activiteiten en ideeën van de humanistisch-socialistische verzetsgroep rondom het illegale verzetsblad De Vonk, 1940-1945 (Drukkerij De Volharding, Groningen 1980).


ISBN
9789464629743
Pagina's
142
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij

Geschiedenis