Boekhandel Douwes Den Haag

Privacy in de zorg

Een praktische gids voor zorgverleners, managers en juristen

Ruben Tienhooven & Martin Hemmer & Ivette Janssen & Jurriaan Dane & Sophie Hendriks & René Huigen & Barbara Krol

Privacy in de zorg

Privacy in de zorg

Een praktische gids voor zorgverleners, managers en juristen

Privacy in de zorg

 

Dit boek geeft inzicht in de algemene achtergronden van het privacy- en gegevensbeschermingsrecht en behandelt de belangrijkste kwesties die in de zorg op dat gebied aan de orde komen.Leverbaar

€ 59,50

Levertijd: 6 tot 10 werkdagen


Beschrijving Privacy in de zorg

Privacybescherming dient in iedere zorginstelling goed op orde te zijn. Cliënten moeten daarop kunnen rekenen. Het is dan ook niet voor niets dat privacyrechtelijke kwesties bij zorginstellingen veel media-aandacht krijgen. Reputatieschade en claims liggen op de loer.

Privacy compliance is echter niet eenvoudig, zeker niet in de zorg. Zorgverleners kunnen worden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen en complexe situaties waarin het belang van uitwisseling van gegevens moet worden afgewogen tegen de privacy van de cliënt. Ook op het gebied van medisch-wetenschappelijk onderzoek kan spanning ontstaan tussen privacybelangen en algemene maatschappelijke belangen.

Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen snel. Nieuwe medische toepassingen gaan vaak gepaard met verwerking en uitwisseling van (persoons)gegevens met derden zoals leveranciers van medische hulpmiddelen. Iedere nieuwe verwerking van gegevens brengt risico’s met zich mee die op adequate wijze het hoofd moeten worden geboden.

Dit boek geeft inzicht in de algemene achtergronden van het privacy- en gegevensbeschermingsrecht en behandelt de belangrijkste kwesties die in de zorg op dat gebied aan de orde komen. De lezer wordt wegwijs gemaakt in het labyrint van wet- en regelgeving dat in sommige gevallen lijkt te bestaan. Onder andere het beroepsgeheim, gegevensuitwisseling, medisch wetenschappelijk onderzoek, handhaving, beveiliging en eHealth komen aan bod.

Door praktische bijlagen met bijvoorbeeld een overzicht van doorbrekingsgronden en rechten van betrokken is dit een praktische gids voor onder meer juristen, beleidsmakers, privacy-
adviseurs en functionarissen voor gegevensbescherming.


ISBN
9789492952776
Pagina's
248
Verschenen
NUR
860
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Berghauser Pont Publishing

Gezondheid en geneeskunde