Boekhandel Douwes Den Haag

Kritische Klassieken

De slag

Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Arturo Barea

De slag

Kritische Klassieken

De slag

Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Kritische Klassieken: De slag

 

In "De slag" beschrijft Barea op zijn karakteristieke ongedwongen manier het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en de impact die dat heeft op de gewone burgers van Madrid. Dat doet hij tegen de achtergrond van zijn eigen leven als medewerker van een patentbureau en verdediger van de Repu­bliek bij de afdeling Pers en Propaganda van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Nog te verschijnen

€ 27,00

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Kritische Klassieken: De slag

In "De slag" beschrijft Barea op zijn karakteristieke ongedwongen manier het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en de impact die dat heeft op de gewone burgers van Madrid. Dat doet hij tegen de achtergrond van zijn eigen leven als medewerker van een patentbureau en verdediger van de Repu­bliek bij de afdeling Pers en Propaganda van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1937 is Barea dagelijks als “De onbekende stem van Madrid” op de radio te horen.

De slag is zeker geen theoretische verhande­ling over of analyse van het Spaanse fascis­me, maar geeft veeleer een fascinerend beeld van het dagelijkse leven van de gemiddelde burger in het door onophoudelijke bombardementen, chaotische toestanden en toenemende bureaucratie van de kant van de com- ­munisten beheers­te Madrid van die dagen. Maar De slag is ook een liefdesroman: na het failliet van zijn huwelijk ontmoet Barea de Oostenrijkse Ilsa Kulcsar, één van de vele buitenlandse vrijwilligers die de Republiek tegen Franco helpen verdedigen. In 1937 zien beiden zich gedwongen Spanje te ontvluchten. Via Parijs komen ze uiteindelijk in En­geland aan, waar Barea zich volledig toelegt op het schrijven.

In 1946 verschijnt "De slag", in het Engels en vertaald door Ilsa, en wordt onmiddellijk binnengehaald als ‘één van de grootste au­tobiografieën van de twintigste eeuw.’ Het boek wordt geroemd om zijn onopgesmukte stijl, bijna fotografische beschrijvingen, compromisloze eerlijkheid en afwezigheid van bitterheid. George Orwell was een be­won­deraar, evenals John dos Passos, Ernest Hemingway en Gabriel García Márquez. Pas in 1978, na de dood van Fran­co, verscheen het boek voor het eerst in Spanje.

De slag bevat een register en een nawoord van Hub Hermans.


"Een van de beste boeken over de Spaanse Burgeroorlog" - Gabriel García Márquez


ISBN
9789082454666
Pagina's
420
Verschenen
Serie
Kritische Klassieken
NUR
302
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Schokland

Vertaalde literaire roman, novelle
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren