Boekhandel Douwes Den Haag

Door de bank genomen

Hoe de financiële sector werkt en hoe het anders kan

Paul De Grauwe

Door de bank genomen

Door de bank genomen

Hoe de financiële sector werkt en hoe het anders kan

Door de bank genomen

 

Slapend rijk worden: onze banken bewijzen elke dag dat het kan. Kent u de rente die ze opstrijken voor wat op hun ‘zichtrekening’ bij de Nationale Bank staat? De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt het tarief ervan.


Nog te verschijnen

€ 22,50

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Door de bank genomen

Slapend rijk worden: onze banken bewijzen elke dag dat het kan. Kent u de rente die ze opstrijken voor wat op hun ‘zichtrekening’ bij de Nationale Bank staat? De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt het tarief ervan. Nooit lag het zo hoog. Het geld klotst tegen de plinten. Banken versluizen die rentevergoeding – geld van de belastingbetaler – dan maar rechtstreeks naar hun aandeelhouders. Maar ondertussen moet de kleine spaarder het wel met een aalmoes doen. Hoe is dat mogelijk?


De hocus pocus van de ECB is maar het topje van de ijsberg. Voor wie geen econoom is, heeft de financiële sector iets van een oerwoud. In dit boek antwoordt Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, op de vragen die ertoe doen. Wat was oorspronkelijk de rol van banken? Waarom kan je vandaag nog moeilijk spreken van een vrije markt? Hoe komt het dat de overheid banken niet beter reguleert? Hoe groot of klein is het risico op een nieuwe financiële crisis? En niet het minst: welke maatregelen zijn nodig om banken democratischer, duurzamer en eerlijker maken?


ISBN
9789462674769
Pagina's
220
Verschijnt
NUR
740
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Epo, Uitgeverij

Mens en Maatschappij